Na hlavný obsah

Kanada sa dočkala prvého víťazstva, prekvapujúco vyhrala aj Veľká Británia

Hokejový šampionát nemá núdzu o prekvapenia.

Kanada sa dočkala prvého víťazstva, prekvapujúco vyhrala aj Veľká Británia
Momentka zo zápasu B-skupiny Kanada - Nórsko na 84. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v lotyšskej Rige. Foto: SITA/AP

Hokejisti Kanady si vo štvrtom zápase na MS v Rige pripísali prvé víťazstvo. Nad Nórskom zvíťazili v stredu (26. 5.) 4:2 a v tabuľke B-skupiny majú 3 body rovnako ako ich súper. Vo večernom zápase A-skupiny hokejisti Veľkej Británie zaskočili Bielorusov a vyhrali 4:3.

 Kanaďania potvrdili výraznú hernú prevahu, ktorú mali po väčšiu časť zápasu. Bilanciou dva góly a jedna asistencia sa na triumfe podieľal kapitán Adam Henrique. Nóri sú na priebežnom 6. mieste o skóre pred Kanadou.

„Javorové listy“ nastúpia na ďalší zápas v piatok o 15.15 SELČ proti Kazachstanu, Nóri budú hrať v rovnaký deň od 19.15 SELČ s Lotyšskom.

Kanaďania mali ideálny vstup do zápasu, keď Brown už v 22. sekunde dorazil korčuľou, ale v rámci pravidiel, puk za Haukelanda – 1:0. Nóri sa v prvej tretine viackrát dostali pod tlak, Kanaďania boli pri chuti a ich presilovku o dvoch hráčov využil v 11. minúte Henrique – 2:0.

Nórov držal v hre brankár Haukeland a šancu na dobrý výsledok si vrátili v 2. tretine. Po sérii kanadských šancí sa do ofenzívy dostali Nóri a Valkvae Olsen prekvapil brankára Kuempera – 2:1. Uplynulo iba 80 sekúnd, keď Rosseli Olsen korčuľou tečoval puk a kanadský brankár bol bezmocný – 2:2. Nóri vyťažili v druhej tretine z minima maximum, pretože Kanaďania v nej boli výrazne aktívnejší aj napriek inkasovaným gólom. Náskok im vrátil v 35. minúte Mangiapane, ktorý skóroval spomedzi kruhov – 3:2.

Nóri dostali v 51. minúte možnosť vyrovnať v presilovke, no v nej nielenže neprekvapili defenzívu Kanady, ale inkasovali štvrtý gól, keď Holösovi ušiel Henrique a upravil na 4:2. Nóri sa krátko nato dostali aj do presilovky o dvoch hráčov, no Kanaďania aj túto situáciu zvládli.

Briti zdolali Bielorusov

Hokejisti Veľkej Británie sa postarali o ďalšie prekvapenie na MS v Rige. V stredajšom zápase A-skupiny zdolali Bielorusko 4:3 a v tabuľke sa so štyrmi bodmi posunuli na 6. miesto.

Pod triumf Britov sa najvýraznejšie podpísal útočník Liam Kirk, ktorý strelil dva góly a celkovo ich dal na šampionáte už štyri. Jedným z hlavných rozhodcov zápasu bol Slovák Peter Stano, na čiarach mu pomáhal krajan Šimon Synek.

Briti odohrajú ďalší zápas na šampionáte v piatok (28. 5.) po dni voľna Švédsku (15.15 SELČ), Bielorusi sa v rovnaký deň stretnú s Dánskom o 19.15 SELČ.

Lepšie vstúpil do zápasu výber Bieloruska. Mal viac šancí, ale žiadnu nepremenil, chýbalo mu aj trochu šťastia. Briti postupne vyrovnali hru a neskôr boli lepším tímom. V 14. minúte im vyšla akcia, ktorú potiahol Kirk a poslal svoj tím do vedenia.  

Briti aj v druhom dejstve pokračovali vo výbornom výkone, boli lepším tímom. Pred polovicou zápasu síce vyrovnal Kodola, ale na jeho gól odpovedal Davies a dvojgólový náskok dal svojmu tímu opäť Kirk. A to mal predtým Kirk ešte jednu šancu, ktorú však Taylor zneškodnil.

V tretej tretine Bielorusi zlepšili pohyb, chceli streliť rýchly gól, ale nepodarilo sa im to. Šance potom mali Paré aj Platt, ale v 49. minúte vystihol Hammond prihrávku Chenkela a parádnou strelou pod brvno strelil štvrtý gól. Odpoveď prišla onedlho, keď sa presadil Platt. Bieloruskí hokejisti potom aj ďalej hľadali na húževnatého súpera recept, ale zásluhou Princea už len skorigovali výsledok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport