Na hlavný obsah

Kazachstan zaskočil aj Nemcov, Dáni dve tretiny vzdorovali Rusom

Jediný tím bez prehry zostáva na MS Slovensko.

Kazachstan zaskočil aj Nemcov, Dáni dve tretiny vzdorovali Rusom
Kazašský hokejista Pavel Akolzin sa teší po strelení víťazného gólu na 3:2 počas zápasu základnej B-skupiny Kazachstan - Nemecko. Foto: TASR/AP

Hokejisti Kazachstanu zvíťazili vo svojom štvrtom zápase na MS v Rige nad Nemeckom 3:2. Nemci utrpeli prvú prehru po troch víťazstvách, s deviatimi bodmi však zostali na čele B-skupiny. Kazachstan má sedem bodov a figuruje na štvrtej priečke.

Hráči Kazachstanu nastúpia na ďalší zápas v piatok (28. 5.) proti Kanade o 15.15 SELČ. Nemci si zmerajú sily v sobotu (29. 5.) s Fínskom od 19.15 SELČ.

Nemci síce prestrieľali súpera a po 2. tretine viedli 2:1, no hráči Kazachstanu v tretej časti otočili skóre dvoma gólmi. Víťazný zásah dosiahol v 56. minúte útočník Pavel Akolzin. Nemci sa mohli v prípade víťazstva výrazne priblížiť k účasti vo štvrťfinále, víťazstvom za tri body však svoje šance zvýšil Kazachstan. Jediným tímom na šampionáte, ktorý doteraz nestratil ani bod, je Slovensko v A-skupine.  

Rusi rozhodli v tretej tretine

Hokejisti Ruska zdolali vo svojom štvrtom zápase na MS v Rige Dánsko 3:0. Po stredajšom dueli v „slovenskej“ A-skupine má „zborná“ na konte 9 bodov, Dánom patrí 4. priečka s piatimi bodmi.

Spočiatku vyrovnaný zápas rozhodli Rusi až na konci druhej treiny. Najskôr sa presadil Ivan Morozov, v tretej tretine pridali ďalšie góly Alexander Barabanov a Dmitrij Voronkov.

Dáni odohrajú ďalší zápas na šampionáte v piatok po dni voľna proti Bielorusku (19.15 SELČ), Rusi sa o deň neskôr stretnú o 15.15 SELČ s výberom Švajčiarska.

Hoci úvodná časť patrila Rusom, prvú šancu v zápase mali Dáni. Potom však hráči „zbornej“ pridali a mali väčšie šance na otvorenie skóre. Šalunova však v presilovke fantasticky vychytal lapačkou Dahm a obranca Zadorov trafil iby žrď. Rusi prestrieľali svojho súpera v pomere 10:7.

Druhá tretina bola vyrovnaná, ale Rusi napokon zlomili Dánov v jej závere.  V presilovke si vzal puk Mozorov a nekompromisnou ranou ho poslal do siete medzi žŕdku a presúvajúceho sa Dahma. Dáni však držali s favoritom krok a pred treťou tretinou mali nádej na dobrý výsledok.

Blízko k vyrovnaniu bol v 47. minúte Meyer, ale jeho bomba skončila len na brvne. O tri minúty neskôr sa puk so šťastím dostal ku Barabanovovi a ruský útočník nezaváhal – 2:0. Rusi mali potom aj ďalšie šance, najväčšiu Slepyšev, ale Dahma v nájazde neprekonal. Jeho spoluhráč Voronkov však namieril presne a stanovil skóre zápasu na 3:0.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko