Na hlavný obsah

Klimatická zmena ohrozuje pestovanie čaju a milióny pracovných miest v Keni

Krajina je najväčším vývozcom čierneho čaju.

Klimatická zmena ohrozuje pestovanie čaju a milióny pracovných miest v Keni
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Klimatická zmena môže počas niekoľkých desiatok rokov zdevastovať sektor pestovania čaju v Keni, ktorá je najväčším vývozcom čierneho čaju na svete. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na správu britskej charitatívnej organizácie Christian Aid. Mnohí z troch miliónov pracovníkov, ktorých čajové odvetvie v Keni zamestnáva, by tak mohli prísť o obživu.

Keňa mala vďaka tropickému podnebiu, slnečným dňom a vhodnej pôde roky ideálne podmienky na pestovanie čaju. Čajovníkom sa nelepšie darí v hornatých oblastiach v nadmorskej výške nad 2 000 metrov, pri teplotách od 16 do 29 stupňov Celzia a za pravidelných zrážok. Pre klimatickú zmenu sú však zrážky v poslednom čase nepredvídateľné, častejšie sa objavujú záplavy i suchá.

Hlavnú vinu za problémy čajového sektora nesú podľa správy charitatívnej organizácie nestále teploty. Správa uvádza, že priemerné teploty v Keni sa do roku 2050 zvýšia o 2,5 stupňa Celzia oproti roku 2000. Dokument tiež pripomína, že Keňa sa v poslednom čase potýkala s rozsiahlymi náletmi kobyliek, ktoré zjedia každý kút vegetácie, na ktorý narazia.

V dôsledku klimatickej zmeny ubudne do roku 2050 asi štvrtina oblastí v Keni, ktoré majú teraz pre čajovník ideálne podmienky. Projekcie sú ešte pesimistickejšie pri regiónoch, ktoré majú aktuálne na pestovanie priemerné podmienky. V týchto oblastiach do roku 2050 klesne produkcia takmer o 40 percent.

Ubúda zrážok, pribúda sucha

Už teraz sa kenskí pestovatelia čaju stretávajú s problémami. V prieskume uskutočnenom Organizáciou OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) medzi 700 pestovateľmi vo všetkých siedmich kenských čajových regiónoch respondenti uvádzali, že pozorujú zmeny v početnosti a intenzite zrážok a pokles výnosov súvisiaci s klimatickými zmenami. Tridsaťpäť percent účastníkov prieskumu sa sťažovalo na sucho.

„Podmienky tu bývali dobré a mali sme skvelé čajové úrody. Keď sa zmenila klíma, produkcia čaju na mojej farme klesla,“ uviedol sedemdesiatdvaročný pestovateľ čaju Richard Koskei zo západnej časti Kene. „Nemáme tu nič iné, na čo by sme sa mohli spoľahnúť. Ľudia z môjho okolia budú zvažovať, že z odvetvia pestovania čaju odídu. To bude znamenať stratené pracovné miesta a konzumenti čaju možno zaznamenajú nárast ceny,“ doplnil Koskei.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet