Na hlavný obsah

Kolíková: Cítim podporu vlády a premiéra Hegera

Časť poslancov za OĽANO má stále výhrady, tvrdí.

Kolíková: Cítim podporu vlády a premiéra Hegera
Na snímke zľava predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Foto: TASR, koláž: RTVS

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa stretla s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) v nedeľu (9. 5.) večer a rozprávali sa spolu „niekoľko hodín“, pričom odpovedala na písomné výhrady hnutia OĽANO. Kolíková to uviedla v pondelok (10. 5.), kedy má na mimoriadnej schôdzi parlamentu čeliť odvolávaniu z funkcie.

Po diskusii s predsedom vlády skonštatovala, že cíti jeho podporu. Podľa nej je však stále časť poslancov za OĽANO, ktorá má voči nej výhrady. „Všetky výhrady súviseli s nájmom budovy ministerstva spravodlivosti. Odniesla som si písomné výhrady hnutia, pripravila som si vysvetlenie, otázky som sa snažila čo najlepšie zodpovedať. Verím, že vysvetlenia budú dostatočné,“ povedala šéfka rezortu justície.

Na otázku, či podľa nej nejde o osobnú pomstu expremiéra a súčasného ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), reagovala, že je pre ňu dôležité, „ako sa k veci stavia premiér a vláda“. „Cítim od vlády aj premiéra dôveru,“ zopakovala ministerka.

Matovič aj predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš Kolíkovej povedali, že by mala vyvodiť politickú zodpovednosť. „Keď som sa spýtala, či to znamená odstúpiť, nebolo mi na to odpovedané,“ priblížila.

Dodala však, že si je vedomá, že podpora premiéra nestačí. „Minister musí mať legitimitu na základe silnej podpory z parlamentu. Na konci dňa nie je dôležité len to, či ostanem ministerkou, ale čo všetko s tým súvisí. Potrebujem silnú podporu vzhľadom na ambiciózne plány justičnej reformy“ doplnila.

Predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská verí, že poslanci OĽANO si uvedomujú „krehkosť tejto koalície aj krehkosť celého procesu a že budú zodpovední a nedopustia, aby došlo k nejakým rozkolom.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko