Na hlavný obsah

Kollár a Kolíková sa dohodli na úprave kolúznej väzby

Oznámili, že ide o kompromisný návrh.

Kollár a Kolíková sa dohodli na úprave kolúznej väzby
Na snímke zľava predseda NR SR Boris Kollár a ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: SITA

Hnutie Sme rodina na čele s predsedom parlamentu Borisom Kollárom a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sa dohodli na podobe návrhu legislatívy upravujúcej lehotu kolúznej väzby. Spoločne o tom v stredu (26. 5.) informovali s tým, že ide o kompromisný návrh. Kollár uviedol, že keď vláda schváli Kolíkovej návrh, hnutie Sme rodina svoj návrh z parlamentu stiahne. Lehota kolúznej väzby sa má skrátiť zo siedmich mesiacov na päť.

„Rokovania neboli jednoduché, bolo ich veľa, rokovali sme veľmi intenzívne a prebiehala veľmi silná diskusia,“ zhodnotil Kollár. „Sme ochotní sa dohodnúť na vládnom návrhu, ktorý predloží pani ministerka,“ dodal. Predseda parlamentu zároveň priznal, že sa mu v pri hľadaní dohody nepodarilo dosiahnuť všetko, „ale rešpektujem pani ministerku, že tiež potrebovala udržať niektoré procesy v chode, aby neboli narušené“. „Našli sme kompromisné riešenie. Tento spor je týmto zažehnaný,“ skonštatoval.

Kolíková upozornila, že v prípade návrhu legislatívy upravujúcej lehotu kolúznej väzby ide o právnu úpravu, ktorá sa vsúva do aktuálneho trestného poriadku. Ubezpečila, že úpravou nebude účel trestného konania „nijako ohrozený“. „Z právneho hľadiska text vytvorí menší priestor na to, že by sa priestor kolúznej väzby mohol nadužívať,“ vysvetlila. Zároveň dodala, že sama je presvedčená o tom, že „ten priestor sa nenadužíva“.

Ministerka spravodlivosti sa výrazne ohradila proti tomu, že by na Slovensku mnohí trávili v kolúznej väzbe dlhé roky. „Treba sa pozrieť na štatistiku, na prvostupňových súdoch je 80 až 90 % ľudí prepustených do šiestich mesiacov,“ uviedla. Opačný názor má Kollár. „Nesúhlasím s pani ministerkou v tom, že sa kolúzna väzba nenadužíva, ale to je moje vlastné presvedčenie,“ povedal. Práve preto sa podľa jeho slov začali dĺžkou kolúznej väzby v hnutí zaoberať.

Pozrite si celé spoločné vyhlásenie Kolíkovej a Kollára:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko