Na hlavný obsah

Kollár sa pre kolúznu väzbu pustil do Kolíkovej: Koľko budeme ešte počúvať, že ste ambiciózna?

Šéf NR SR ministerke vyčíta, že nepripravila novelizáciu.

Kollár sa pre kolúznu väzbu pustil do Kolíkovej: Koľko budeme ešte počúvať, že ste ambiciózna?
Na snímke zľava ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: SITA

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sa podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) „vykašľala“ na prípravu legislatívy upravujúcej lehoty kolúznej väzby. Vyčíta jej, že za rok vo funkcii nepripravila túto novelizáciu. Obáva sa, že kolúzna väzba sa používa ako trest.

„Nestačím sa diviť, ako tu počúvam, pani ministerka, ako ste vy pripravená urobiť ambiciózny zákon. Pýtam sa, čo ste robili celý rok? Koľko budeme ešte počúvať, že ste ambiciózna? Ešte ďalší rok, tretí rok?“ vyhlásil Kollár počas diskusie v pléne NR SR k návrhu poslankyne Petry Hajšelovej (Sme rodina), ktorý upravuje lehoty kolúznej väzby. Pýtal sa ministerky, koľko mŕtvych v kolúznej väzbe jej bude stačiť, aby zmenila legislatívu. „Rok ste ministerkou, dodnes to nie je. Ja som vás o to prosil na jeseň minulého roku,“ povedal Kollár a vyčítal ministerke, že „sa na to vykašľala“. Dodal, že návrh Hajšelovej sa dá v druhom čítaní upraviť.

Šéf NR SR považuje za masírovanie verejnej mienky tvrdenie, že návrhom chcú dosiahnuť púšťanie zlodejov a vrahov. „Nechcite vravieť ľuďom, že keď upravíme lehotu kolúznej väzby na európsku úroveň, že ideme púšťať väzňov. Prečo používate naratív, že my ideme púšťať ľudí? To znamená, že priznávate, že kolúznu väzbu používate ako trest, čo je neprípustné,“ vyhlásil Kollár. „Platí prezumpcia neviny a keď to necítite, nebuďte ministerkou spravodlivosti, prosím,“ doplnil.

„Robíme to aj kvôli Vladovi Pčolinskému“

Kollár ešte 5. mája vyhlásil, že snaha hnutia meniť legislatívnu úpravu kolúznej väzby súvisí aj s prípadom bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS). „Áno, robíme to aj kvôli Vladovi Pčolinskému,“ priznal Kollár s tým, že túto tému Sme rodina otvorila vlani na jeseň. Pčolinský bol nominantom hnutia na šéfa SIS, jeho manželka Adriana a brat Peter sú poslancami Národnej rady SR.

Kollára v pléne podporila okrem poslancov Sme rodina napríklad aj koaličná poslankyňa Katarína Hatráková (OĽANO). Treba podľa nej brať zreteľ na plynutie času. „Keď je niekto ponižovaný, čas plynie inak. Tu sa bavíme o porušovaní ľudských práv,“ pripomenula v súvislosti s podmienkami v kolúznej väzbe. Dodala, že v takejto situácii sa „kašle“ na procesy a treba konať.

Remišová očakáva koaličnú koordináciu

Poslanec Tomáš Lehotský (Za ľudí) reagoval, že Kolíková je jednou z najefektívnejších ministeriek, ktorá presadila veľkú reformu justície, ako aj zákon o zaistení majetku. Jeho stranícky kolega Marek Hattas pripomenul, že hlasovanie proti názoru akéhokoľvek ministra znamená, že koalícia je zbytočná.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Šéfka strany Za ľudí a ministerka investícií Veronika Remišová na sociálnej sieti uviedla, že presadzovať skracovanie akéhokoľvek druhu väzby považuje za nebezpečný experiment. „Je neprijateľné, aby skrátenie väzby účelovo poslúžilo vplyvným ľuďom, ktorí sú dnes stíhaní v kauzách obrovskej korupcie či organizovaného zločinu,“ napísala Remišová. Dodala, že očakáva v tejto veci koordináciu koalície tak, „aby nedochádzalo k hlasovaniam s opozíciou.“

Sulík: Vláda Radičovej padla, pretože boli porušené dohody

Strana SaS chce v prípade návrhu Smer rodina o skrátenie kolúznej väzby vyčkať na dohodu. „Budeme súhlasiť s takým návrhom, na ktorom sa dohodnú Boris Kollár s Máriou Kolíkovou,“ tlmočil v relácii na rádiu Expres postoj strany jej predseda a minister hospodárstva Richard Sulík.

Nekomentoval, či si myslí, že by aktuálne dianie mohlo viesť k ďalšej koaličnej kríze. „Uvidíme, či to Borisovi Kollárovi stojí za to, aby porušil dohody, ktoré máme,“ uviedol. „Presne tak to bolo aj v roku 2011, keď padla vláda Ivety Radičovej, pretože boli porušené dohody, ktoré sme mali,“ zhodnotil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko