Na hlavný obsah

Kollár: Som presvedčený, že Pčolinského oslobodia a štát mu bude platiť odškodné

Dodal, že sa môže mýliť.

Kollár: Som presvedčený, že Pčolinského oslobodia a štát mu bude platiť odškodné
Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár je na 100 % presvedčený o nevine bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského (nom. Sme rodina). „Bude oslobodený a štát mu bude platiť veľké odškodné,“ vyhlásil v stredu (26. 5.) v relácii na rádiu Expres. „Ja som Boris Kollár a môžem sa mýliť, ale je to moje presvedčenie,“ doplnil. Neberie preto ako inšpiráciu rozhodnutie dosluhujúceho ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (OĽANO), ktorý odstúpil z postu po tom, ako nominantka rezortu a exriaditeľka Slovenského pozemkového fondu Gabriela Bartošová skončila obvinená vo väzbe. „Počkajme si na ten súd, a potom sa môžeme o tom baviť,“ dodal k Pčolinskému.

Kollár odmietol, že by pomohol strane Smer-SD otvoriť stredajšiu mimoriadnu a neverejnú schôdzu parlamentu, na ktorej poslanci hovorili o stretnutí ústavných činiteľov na pôde SIS. „Tak sme sa dohodli na koaličnej rade, že túto schôdzu otvoríme,“ uviedol s tým, že súčasná vláda sa hlási k otvorenému a transparentnému vládnutiu a „aj opozícia má právo vedieť, čo sa deje v štáte“.

Koalícia so Smerom? V žiadnom prípade

„V minulosti sme tu mali úzku skupinu ľudí, ktorá si tu sprivatizovala spravodlivosť,“ vyhlásil. Podľa neho išlo o ľudí s politickým krytím Roberta Fica a Smeru. Zavrhol, že by spolupráca Sme rodina so Smerom pri otvorení mimoriadnej schôdze bola ukážkou budúcej koalície. „Nie, v žiadnom prípade si to neviem predstaviť,“ okomentoval, či si koalíciu so Smerom vie predstaviť.

Kollár nepovažuje za zásah do súdnej moci to, že zahlasoval za to, aby na rokovanie parlamentu prišiel z väzby obvinený Pčolinský. „Áno, je to absurdita,“ odpovedal na otázku, či by prítomnosť obvineného exšéfa SIS v parlamente nebola absurdná. „Absurdita je aj to, že ľudí držia vo väzbe bez toho, aby boli robené úkony, absurdita je aj to, že Pčolinský je vo väzbe dva mesiace a nie je zbavený mlčanlivosti,“ dopovedal Kollár.

„Ako poslanec NR SR mám právo hlasovať, ako to cítim,“ povedal. Plénum podľa neho môže prijať akékoľvek uznesenie. „Uznesenie treba doručiť na prokuratúru, ktorá následne vydá stanovisko,“ priblížil. „Pravdepodobne o 13.00 h budem informovať grémium o stanovisku generálneho prokurátora,“ dodal. Predpovedá pritom, že ho zamietne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko