Na hlavný obsah

Krajniak: Fico šíri nepravdy, výpočet dôchodku sa omeškal len v 112 prípadoch

Minister sa zastal zamestnancov Sociálnej poisťovne.

Krajniak: Fico šíri nepravdy, výpočet dôchodku sa omeškal len v 112 prípadoch
Na snímke vpravo minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak a vľavo generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer. Foto: TASR

Žiadostí o výpočet dôchodku bolo v tomto roku výrazne viac, zamestnancom Sociálnej poisťovne komplikovala prácu pandémia. Aj napriek tomu sú tvrdenia Roberta Fica (Smer-SD) o tom, že výpočet dôchodku mešká v 35 000 prípadoch, nepravdivé. V stredu (19. 5.) to vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Zákonná lehota na výpočet dôchodku je 60 dní. Omeškaných je podľa ministra 112 žiadostí, ktoré sa priebežne vybavujú a ich omeškanie je rádovo niekoľko dní.

„Od začiatku tohto roka zamestnanci Sociálnej poisťovne absolvovali 11 pracovných sobôt, aby si aj napriek pandémii plnili všetky svoje funkcie a zákonné požiadavky,“ podotkol minister. Situáciu v poisťovni komplikoval fakt, že v priemere 25 % jej zamestnancov bolo na pandemickej PN a OČR. „Realita je taká, že 5 400 zamestnancov Sociálnej poisťovne čaká na ospravedlnenie od pána Fica a predstaviteľov Smeru-SD. Z 5 400 zamestnancov si 1 200 zamestnancov prešlo covidom, z toho sedem ľudí zomrelo. Toto nie je vyhováranie sa na pandémiu.“ dodal Krajniak v reakcii na Ficove tvrdenia, že pandémiu používajú zamestnanci len ako výhovorku. Predseda opozičného Smeru-SD Sociálnu poisťovňu kritizoval na svojej utorkovej (18. 5.) tlačovej konferencii.

Za dezinformáciu označil generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer aj správy o masívnom prepúšťaní. „K žiadnemu zásadnému prepúšťaniu neprichádza. Prebieha štandardná fluktuácia,“ uviedol. Dodal, že v prípadoch výpočtu dôchodkov aj prehodnotenia dôchodkov pre pracujúcich dôchodcov s klientmi vopred komunikovali a upozornili ich na to, že omeškanie môže v súčasnej situácii nastať. O odškodnení klientov v prípade omeškaní poisťovňa neuvažuje.

Krajniak sa vyjadril aj ku koaličným sporom v súvislosti s plánmi na navýšenie štátneho rozpočtu. Uviedol, že pre jeho ministerstvo by malo ísť o 115 miliónov eur na pandemické opatrenia. Ak tieto peniaze nedostane, reálne hrozí, že ľudia v ďalších mesiacoch pomoc nedostanú, uviedol minister. „My tieto nároky považujeme za oprávnené. Sme proti tomu, aby sme uprostred tohto obdobia sekali výdavky na krytie pandémie,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika