Na hlavný obsah

Labouristi budú vo waleskom parlamente naďalej najsilnejší

Väčšinu zrejme nezískajú.

Labouristi budú vo waleskom parlamente naďalej najsilnejší
Voľby v krajinách Spojeného kráľovstva. Foto: TASR/AP

Najväčšou stranou waleského parlamentu po obsadení 52 zo 60 kresiel zostanú labouristi, informovala v sobotu (8. 5.) BBC. Labouristická strana už získala 30 mandátov, teda polovicu. O zložení regionálneho parlamentu rozhodovali Walesania vo štvrtok (6. 5.), kedy sa aj v Anglicku konali voľby do miestnych zastupiteľstiev a na posty starostov. Miestny parlament volili aj Škóti.

Aby strana získala vo waleskom parlamente väčšinu, potrebuje najmenej 31 kresiel, to sa však v histórii tohto regionálneho parlamentu nikdy nestalo. Labouristi, ktorí sú pri moci už 22 rokov, získali v posledných voľbách v roku 2016 29 mandátov. Presne polovicu, teda 30 kresiel, sa im podarilo získať v rokoch 2003 a 2011. Je nepravdepodobné, že labouristi po oznámení konečných výsledkov získajú väčšinu, poznamenala BBC.

Druhé miesto si zatiaľ držia konzervatívci s doterajším ziskom 12 mandátov, nasleduje waleská strana Plaid Cymru (PC) s deviatimi kreslami. Jedno miesto majú zatiaľ isté Liberálni demokrati. Podľa predbežných výsledkov prišla o štyri mandáty Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorá sa v predchádzajúcich voľbách dostala do parlamentu prvýkrát. Táto strana má program, v ktorom vystupuje proti EÚ či migrantom.

Líder waleských labouristov Mark Drakeford uviedol, že urobí všetko pre to, aby Walesu zaistil „stabilnú a progresívnu“ vládu.

Stále sa sčítajú hlasy z volieb do rád v mestách a grófstvach v Anglicku, kde získali dosiaľ najviac zastupiteľov konzervatívci. Podľa BBC sú zatiaľ hlasy spočítané v 88 zo 143 volených zastupiteľstiev. V boji o posty starostov sa čaká na výsledky z väčšiny miest vrátane Londýna, kde by mal obhájiť mandát labourista Sadiq Khan.

O väčšinu kresiel v regionálnom škótskom parlamente sa usiluje aj Škótska národná strana (SNP). Volebné komisie zatiaľ určili obsadenie 48 z celkom 129 poslaneckých miest v škótskom parlamente, 39 z nich pripadne SNP. K získaniu väčšiny je potreba 65 kresiel. Konečné výsledky zo štvrtkových volieb sa v Škótsku očakávajú v sobotu alebo v nedeľu (9. 5.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet