Na hlavný obsah

Lavrov po stretnutí s Blinkenom odmietol povedať, či Moskva súhlasí so samitom s USA

Blinken podčiarkol, že Washington bude reagovať na akúkoľvek agresiu.

Lavrov po stretnutí s Blinkenom odmietol povedať, či Moskva súhlasí so samitom s USA
Zľava americký minister zahraničia Antony Blinken a ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa zdravia na stretnutí v islandskom Reykjavíku. Foto: SITA/AP

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov po stretnutí so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom odmietol odpovedať, či Moskva súhlasí s navrhovaným rusko-americkým samitom. Informovali o tom ruské agentúry. Povedal, že dúfa, že lídri oboch krajín nájdu spôsob, ako ďalej zlepšiť vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi. „Obe strany chápu potrebu prekonať nezdravú situáciu vo vzťahoch Moskvy a Washingtonu,“ uviedol Lavrov po stretnutí. Osobné stretnutie oboch ministrov sa konalo popri zasadnutí Arktickej rady na Islande. Išlo o prvé rozhovory na vysokej úrovni medzi oboma krajinami od nástupu Joea Bidena do Bieleho domu.

Lavrov: Rozhovory boli užitočné

Lavrov ocenil stredajšie (19. 5.) rozhovory s Blinkenom ako „konštruktívne“ a „užitočné“. Dodal, že vo vzťahoch oboch krajín sa objavilo „mnoho nánosov“ a odstrániť ich nie je jednoduché. „Ale cítil som odhodlanie Antonyho Blinkena a jeho tímu odstrániť ich. Myslím si, že rozhovory boli užitočné,“ doplnil Lavrov s tým, že obe strany budú takisto riešiť obnovenie fungovania americkej a ruskej diplomatickej misie po vzájomnom vyhostení diplomatov.

Nemenovaný činiteľ citovaný agentúrou Reuters uviedol, že ministri sa dohodli na tom, že ponechajú na americkom prezidentovi Joeovi Bidenovi a jeho ruskom náprotivku Vladimirovi Putinovi, aby sami oznámili dátum prípadnej spoločnej schôdzky. Lavrov však povedal, že obaja sa dohodli, že pripravia návrhy na samit na top úrovni, ktorý sa bude zaoberať strategickou stabilitou. Moskva podľa Lavrova navrhuje začať široký dialóg s USA o strategickej stabilite a Blinken to neodmietol. „Ale ešte na tom musia popracovať experti,“ dodal Lavrov.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov neskôr vo štvrtok (20. 5.) oznámil, že Putin sa Ruský o samite s americkým prezidentom rozhodne po tom, čo Kremeľ zanalyzuje výsledky rokovaní šéfov diplomacie Ruska a Spojených štátov. Peskov zároveň stretnutie diplomatov označil za pozitívny signál.

Blinken: Snažíme sa o stabilné vzťahy s Ruskom

Blinken dal Lavrovovi najavo, že Washington usiluje o prepustenie Paula Whelana a Trevora Reeda, dvoch amerických občanov väznených v Rusku. Povedal mu tiež, že Spojeným štátom robí starosti ruská vojenská prítomnosť na Ukrajine a v jej blízkom okolí aj zdravotný stav ruského opozičného predáka Alexeja Navaľného. Panuje podozrenie, že bol vlani v lete v Rusku otrávený nervovo paralytickou látkou zo skupiny novičok. Navaľnyj otravu pripísal priamo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho tajnej službe. Liečil sa v Nemecku, po návrate do vlasti ho ale ruské úrady zadržali a poslali na dva a pol roka do väzenia.

Blinken tiež Lavrovovi povedal, že Washington sa snaží o spoluprácu s Ruskom, ale bude reagovať na akúkoľvek jeho agresiu. „Ak bude Rusko voči nám, našim partnerom, našim spojencom konať agresívne, zareagujeme na to,“ vyhlásil americký minister zahraničných vecí. „Snažíme sa o predvídateľné, stabilné vzťahy s Ruskom, ktoré sú podľa nášho názoru dobré pre náš ľud, dobré pre ruský ľud a aj dobré pre svet,“ dodal Blinken.

USA upustili od sankcií voči spojencovi Kremľa

Počas schôzdky Blinkena s Lavrovom vyšlo oficiálne najavo, že Spojené štáty uvalili sankcie proti ôsmim lodiam a inštitúciám zapojeným do stavby plynovodu Nord Stream 2, ktorý povedie po dne Baltského mora a potečie ním plyn z Ruska do Nemecka. Americká administratíva však upustila od sankcií voči spoločnosti Nord Stream 2 AG, ktorá za projektom stojí, a jej výkonnému riaditeľovi Matthiasi Warnigovi, ktorý je považovaný za spojenca Kremľa.

Prvé osobné stretnutie ministrov sa konalo v islandskej metropole Reykjavík a trvalo takmer dve hodiny. Pôvodne sa pritom očakávalo, že bude len hodinové. Stretnutie ale žiadny prielom neprinieslo, práca na vylepšovaní vzťahov medzi oboma krajinami príde v najbližších týždňoch a rokoch, povedal Reuters nemenovaný americký zdroj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet