Na hlavný obsah

Lehotský: Nezvolenie za podpredsedu NR SR je problém. Koalícia je v rozvrate, tvrdí Šutaj Eštok

Poslanci zo Sme rodina hlasovali za, uviedol Kašper.

Lehotský: Nezvolenie za podpredsedu NR SR je problém. Koalícia je v rozvrate, tvrdí Šutaj Eštok
Na snímke zľava hore poslanec Richard Takáč (Smer-SD), poslanec Igor Kašper (Sme rodina), poslanec Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) a poslanec Tomáš Lehotský (Za ľudí). Foto: RTVS

Poslanec Tomáš Lehotský (Za ľudí) vníma nezvolenie za podpredsedu Národnej rady (NR) SR za koaličný problém. Pripustil však, že mohlo ísť o chybu. „Budem v to dúfať, my túto tému otvárame na koaličnej rade, ak by to tak naozaj nebolo, tak koalícia nefunguje,“ povedal v nedeľu 30. mája v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. „Nevnímam to ako výhradu voči mojej osobe,“ povedal s tým, že predpokladá, že kandidovať bude na júnovej schôdzi.

Poslanec Igor Kašper (Sme rodina) uviedol, že hnutie, ktorého je členom, dohody dodržiava a všetci jeho poslanci hlasovali za Lehotského zvolenie.

Podľa nezaradeného poslanca Matúša Šutaja Eštoka, ktorý je generálnym manažérom strany Hlas-SD, ide o dôkaz, že koalícia je v rozvrate a nefunguje. To podľa neho dokazuje aj situácia v strane Za ľudí, ktorej členovia „sa idú zožrať.“ Podľa Richarda Takáča, poslanca za Smer-SD, do konca roka padne celá vláda, pýtal sa, či Lehotského vo voľbe podporili vlastní poslanci.

Stretnutie na pôde SIS

Takáč označil stretnutie na pôde Slovenskej informačnej služby (SIS) za bezprecedentné, podľa neho sa na Slovensku „zosúlaďujú výpovede kajúcnikov“ s cieľom kriminalizácie predstaviteľov dnešnej opozície. „Kto toto všetko riadi?,“ spýtal sa.

Lehotský si myslí, že je dobré, že stretnutie sa odohralo, pretože sa na ňom stretli prijímatelia spravodajských informácií, ktoré spoločne vyhodnotili. „Nepovažujem túto cestu za nesprávnu,“ podotkol.

Stretnutie za neštandardné považuje Šutaj Eštok, podľa ktorého jeho témou boli aj živé prípady, ako dôkaz má slúžiť aj prítomnosť šéfa inšpekcie na rezorte vnútra. „Je tu skupina, ktorá s pomocou univerzálnych kajúcnikov a svedkov ovplyvňuje kauzy,“ dodal. Takáč s týmito slovami súhlasil a ďalej uviedol, že s výpoveďami kajúcnikov majú manipulovať prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry či príslušníci NAKA. Navrhol, aby úrady prepustili všetkých, ktorí sú vo väzbe len na základe výpovedí kajúcnikov. „Stav je vážny,“ myslí si Takáč.

Informačná hra

Kašper upresnil, že stretnutie nebolo tajné a rovnako ako Lehotský jeho organizáciu privítal. Na otázku, či sa na ňom riešili aj živé kauzy, priamo neodpovedal.

Podľa Lehotského vznikla informačná hra, ktorej cieľom je spochybniť vyšetrovanie káuz predstaviteľov bývalých vlád. Dodal, že vo väzbe sú bývalí predstavitelia polície, prokuratúry a súdov, „niekto“ má podľa poslanca zo Za ľudí strach, že „budú hovoriť.“

Uviedol, že „je nebezpečné spochybňovať fungovanie štátnych inštitúcii,“ slová opozičných politikov označil za konšpirácie. Vyzval na nechanie priestoru pre vyšetrovateľov.

Vyššie dane?

rozprave k štátnemu rozpočtu v pléne NR SR Šutaj Eštok povedal, že z opozície sledovali rozvrat koalície, kritizoval výšku pomoci pre ľudí a sektory ekonomiky zasiahnuté pandémiou a tiež výdavky na celoplošné testovanie.

Takáč si myslí, že zvýšenie deficitu ľudia zaplatia cez vyššie dane, ako príklad uviedol tú z pridanej hodnoty a z nehnuteľností. Rovnako kritizoval míňanie prostriedkov na celoplošné testovanie.

Lehotský si nemyslí, že dane sa budú dvíhať, pripravovaná daňová reforma podľa neho zahŕňa aj zmenu daňového mixu. „Nie je nevyhnutne nutné, aby sa zvyšovali dane,“ povedal.

S nezvyšovaním daní súhlasil aj Kašper, podľa ktorého sa peniaze presunú z vlaňajšieho rozpočtu, ide o účtovnú zmenu. „Rieši sa tu nezmysel,“ dodal s tým, že postoju poslancov z koaličnej SaS nerozumie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko