Na hlavný obsah

Lídri Únie sa zhodli na nových sankciách proti Bielorusku, týkajú sa aj leteckej dopravy

Ide o reakciu na odklonenie letu a zadržanie novinára.

Lídri Únie sa zhodli na nových sankciách proti Bielorusku, týkajú sa aj leteckej dopravy
Na snímke slovenský premiér Eduard Heger (vľavo), portugalský premiér António Costa (vpravo) a švédsky premiér Stefan Löfven (uprostred) počas mimoriadneho samitu členských štátov EÚ v Bruseli. Foto: TASR/AP

Lídri EÚ v pondelok 24. mája vyzvali Bielorusko na prepustenie opozičného aktivistu a novinára Ramana Prataseviča a jeho partnerky Sofie Sapegovej, ktorých v nedeľu (23. 5.) zadržali na letisku v Minsku po odklonení civilného lietadla spoločnosti Ryanair a zhodli sa na potrebe nových sankcií proti vláde bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Šéfovia vlád a štátov EÚ počas pracovnej večere v rámci prvej časti dvojdňového samitu vyzvali na cielené sankcie  proti jednotlivcom aj proti organizáciám a hospodárskym subjektom, ktoré mali nejaký podiel na odklonení lietadla na trase Atény – Vilnius a na zadržaní mladého novinára a jeho spoločníčky.

Lídri EÚ v spoločnom vyhlásení uviedli, že ministri členských krajín vo formáte Rady EÚ prijmú opatrenia, ktoré zabránia bieloruským leteckým spoločnostiam lietať vo vzdušnom priestore EÚ, ako aj mať prístup na letiská pod správou krajín Únie.

Detaily nateraz nie sú známe

Vyhlásenie premiérov a prezidentov 27-členného eurobloku je znamením rýchlej a ráznej spoločnej reakcie na nedeľňajší incident, ktorý viacerí lídri odsúdili ako „únos“ alebo označili za „štátom podporovaný terorizmus“.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Skutočný rozsah reštriktívnych opatrení EÚ však nebude známy, kým úradníci, diplomati a právnici nedotiahnu do detailov nové, v poradí už štvrté kolo sankcií proti bieloruskému vládnemu režimu.

V podobnom duchu reštriktívnych opatrení sa v pondelok večer vyjadrila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, keď oznámila, že európsky investičný program pre Bielorusko v hodnote troch miliárd eur zostane zmrazený, kým sa táto krajina nevráti k demokracii.

Tlak na Minsk

Aj šéfka eurokomisie prisľúbila „veľmi silnú“ reakciu EÚ proti režimu Lukašenka, ktorý je obviňovaný, že stojí za odklonením lietadla, na palube ktorého sa nachádzal známy odporca a kritik spôsobu jeho vládnutia Pratasevič.

„Bude to veľmi silná odpoveď, pretože ide o škandalózne správanie. Lukašenko a jeho režim musia pochopiť, že to bude mať vážne následky,“ uviedla Von der Leyenová tesne pred začatím samitu EÚ. Spresnila, že Únia bude vyvíjať tlak na Minsk dovtedy, kým bieloruská vláda nebude rešpektovať slobodu médií, slobodu prejavu a slobodu názoru.

Podľa jej slov by sa nové sankcie mohli dotknúť aj podnikov, ktoré financujú vládny režim a tiež bieloruského leteckého sektoru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet