Na hlavný obsah

Loď Ever Given, ktorá takmer týždeň blokovala Suezský prieplav, nateraz ostane v Egypte

Rozhodol o tom súd.

Loď Ever Given, ktorá takmer týždeň blokovala Suezský prieplav, nateraz ostane v Egypte
Na satelitnej snímke nákladná loď MV Ever Given je uviaznutá v Suezskom prieplave pri egyptskom meste Suez. Foto: TASR/AP

Egyptský súd v utorok 4. mája rozhodol, že kontajnerová loď, ktorá v marci skoro týždeň blokovala Suezský prieplav, zatiaľ zostane v jazere medzi severnou a južnou časťou prieplavu. V praxi tak súd zamietol skoršie odvolanie japonského majiteľa plavidla. S odkazom na súdny zdroj o tom napísala agentúra Reuters.

Viac ako 400 metrov dlhá a 220 000 ton vážiaca kontajnerová loď Ever Given zablokovala Suezský prieplav 23. marca. Vyslobodiť sa ju podarilo po šiestich dňoch, keď blokovala prevádzku v oboch smeroch, čím oneskorila plavbu zhruba 400 čakajúcich lodí. Desiatky iných plavidiel nečakali a zvolili alternatívnu trasu okolo mysu Dobrej nádeje na južnom cípe Afriky, čo ich cestu predĺžilo a predražilo.

Po uvoľnení Ever Given odtiahli do jazera. Správa Suezského prieplavu (SCA) po japonskej spoločnosti Shoei Kisen Kaisha, ktorá loď vlastní, požaduje odškodné vo výške 916 miliónov dolárov (762 miliónov eur).

SCA pokračuje vo vyšetrovaní príčin incidentu, ale zatiaľ závery neoznámila. Súd v meste Ismáílíja zadržiavanie lodi schválil po tom, čo mu SCA podala správu. Japonský majiteľ v apríli podal odvolanie, ktoré teraz súd zamietol. Zdôvodnenie súdu podľa Reuters nebolo okamžite jasné.

Cez Suezský kanál prechádza vyše desať percent svetového obchodu vrátane siedmich percent globálnych dodávok ropy. V minulom roku sa týmto kanálom prepravilo viac ako 19 000 lodí. Pre Egypt je Suezský prieplav dôležitým zdrojom devízových príjmov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet