Na hlavný obsah

Lukašenko obhajoval vynútené pristátie lietadla v Minsku: Konal som zákonne, chránil som ľudí

Upozornenie o bombe prišlo zo Švajčiarska.

Lukašenko obhajoval vynútené pristátie lietadla v Minsku: Konal som zákonne, chránil som ľudí
Bezpečnostná služba za pomoci psa kontroluje batožinu cestujúcich lietadla spoločnosti Ryanair s registračným číslom SP-RSM, v ktorom cestoval aj bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexta Raman Prataševič v Minsku. Foto: TASR/AP

Bieloruský líder Alexander Lukašenko v stredu 26. mája vyhlásil, že v nedeľu (23. 5.) konal v súlade so zákonom, keď zariadil, aby komerčný let na linke z Atén do Vilniusu pristál v Minsku. Snažil sa podľa svojich slov ochrániť cestujúcich, keď bieloruské úrady dostali správu, že sa na palube stroja spoločnosti Ryanair nachádza bomba. Toto upozornenie prišlo zo Švajčiarska, uviedol podľa agentúry TASS.

„Konal som zákonne, chránil som ľudí v súlade so všetkými medzinárodnými normami,“ oznámil podľa agentúry Ria Novosti Lukašenko v prejave pred poslancami. Posádka lietadla spoločnosti Ryanair sa podľa neho radila tiež s letiskom vo Vilniuse, ale rozhodla sa pristáť v Minsku. Bieloruské úrady po pristátí lietadla v Minsku zadržali opozičného novinára a jeho priateľku, ktorí boli na palube.

Švajčiarska vláda neskôr v stredu uviedla, že žiadne upozornenie na bombu nezaregistrovala. „Švajčiarske úrady nevedia nič o varovaní pred bombovým útokom na let Ryanairu z Atén do Vilniusu,“ uviedlo tamojšie ministerstvo zahraničia.

Dlhoročný autoritársky líder Bieloruska tiež označil za falošné správy médií, že na palube lietadla cestovali pracovníci bieloruských tajných služieb. „Traja ľudia vystúpili z lietadla v Minsku, aby sa potom (do neho) nemuseli vracať z Vilniusu, ale urobili z nich ‚ fejkových ‘ pracovníkov KGB,“ okomentoval podľa agentúry Interfax skutočnosť, že okrem zadržaného Ramana Prataseviča a jeho priateľky Sofiji Sapegaovej zakončili let v Minsku aj ďalší cestujúci, zatiaľ čo väčšina z nich pokračovala do Vilniusu.

Lukašenko v prvom verejnom vystúpení po incidente tiež okrem iného vyhlásil, že tí, ktorí chcú Bielorusku zlé veci, prešli od organizácie nepokojov k fáze, keď sa snažia Bielorusko zadusiť.

Postup bieloruských úradov, ktoré za lietadlom poslali aj stíhačku, odsúdilo niekoľko západných krajín a organizácií. Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa v pondelok 24. mája zhodli na prijatí sankcií proti Bielorusku. V prijatých záveroch bruselského samitu tiež vyzvali európskych prepravcov, aby sa vyhýbali preletom cez bieloruský vzdušný priestor. Chcú tiež znemožniť prelety a pristátia bieloruských aerolínií na území členských štátov EÚ.

Česká republika v stredu oznámila, že bieloruskej leteckej spoločnosti Belavia zakazuje prelety nad jej vzdušným priestorom. České aerolinky ČSA sa tiež pri lete do Moskvy vyhnú bieloruskému vzdušnému priestoru, informuje Česká televízia na svojom webe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet