Na hlavný obsah

Lživé vykazovanie majetku kvôli daňovým výhodám? Trumpova firma má čeliť trestnému konaniu

Vyšetrovateľ skúma možnú činnosť "kriminálneho charakteru".

Lživé vykazovanie majetku kvôli daňovým výhodám? Trumpova firma má čeliť trestnému konaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: SITA/AP

Firma bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa už nie je predmetom čisto občianskoprávneho konania, ale trestného vyšetrovania, oznámila podľa agentúry Reuters kancelária generálnej prokurátorky štátu New York Letitie Jamesovej. Kancelária zároveň uviedla, že sa zapája do vyšetrovania Trump Organization, ktoré vedie manhattanský prokurátor Cyrus Vance.

Jamesová prešetruje, či Trumpova spoločnosť nepravdivo vykazovala majetok, aby si zabezpečila pôžičky a ekonomické a daňové výhody.

„Informovali sme Trump Organization, že naše vyšetrovanie už nie je čisto občianskoprávneho charakteru,“ uviedol hovorca kancelárie. „Teraz spoločne s manhattanským prokurátorom aktívne vyšetrujeme Trump Organiztion v trestnom konaní,“ doplnil.

Cyrus Vance sa v oddelenom vyšetrovaní zaoberá Trumpovým podnikaním v čase, keď sa biznismen stal prezidentom a „možným rozsiahlym a dlhodobým konaním kriminálneho charakteru“ vrátane daňových podvodov a falšovania obchodných záznamov v jeho spoločnosti. Vance sa začal prípadom zaoberať po tom, ako niekdajší Trumpov právnik Michael Cohen zaplatil dvom ženám, aby pred prezidentskými voľbami v roku 2016 pomlčali o Trumpových záletoch. Vyšetrovanie nabralo na obrátkach, keď Trumpa v minuloročných voľbách porazil demokrat Joe Biden.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet