Na hlavný obsah

Macron po stretnutí so šéfom NATO: Solidarita medzi spojencami nie je len slovo

Turecku vytkol akcie na úkor spojencov.

Macron po stretnutí so šéfom NATO: Solidarita medzi spojencami nie je len slovo
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) počas spoločnej tlačovej konferencie s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom po ich stretnutí v Elyzejskom paláci v Paríži 21. mája 2021. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok (21. 5.) po stretnutí so šéfom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom v Paríži vyzval na väčšiu súdržnosť organizácie a rozpočtovú zodpovednosť členov. Vyjadril podporu väčšej európskej suverenite v otázkach obrany, hoci niektorí sa obávajú, že by sa tak stalo na úkor NATO. Macron tiež opätovne vyčítal Turecku, že podniká samostatné akcie na úkor svojich spojencov, informovala agentúra AFP.

„Solidarita medzi spojencami nie je len slovo, nemení sa podľa potreby. Znamená to povinnosti, zodpovednosť voči sebe navzájom. Znamená to, že sa každý zo spojencov zaväzuje dodržiavať medzinárodné právo a jasné pravidlá správania,“ povedal Macron.

„Predpokladom je nenasledovať národné záujmy, ktoré sú v rozpore s bezpečnostnými záujmami ostatných spojencov, ako to niekedy bolo v posledných rokoch v Sýrii, vo východnom Stredomorí, Líbyi, na Kaukaze alebo z hľadiska kompatibility zbraňových systémov, čo je v rámci NATO absolútne kľúčové,“ dodal francúzsky prezident v prejave, ktorým podľa svetových agentúr jasne mieril na Turecko.

Francúzsky prezident prízvukoval investície do obrany

Macron vo vyhlásení apeloval tiež na dodržiavanie investícií do obrany vo výške dvoch percent HDP jednotlivých členských krajín a pripomenul, že Francúzsko tento záväzok dodržalo, hoci rovnako ako ostatní bojuje s pandémiou covidu a, navyše, s teroristami v africkej oblasti Sahelu, dodáva AFP.

Jens Stoltenberg poznamenal, že nadchádzajúci júnový summit bude „jedinečnou príležitosťou na posilnenie spojenectva medzi Európou a Severnou Amerikou“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet