Na hlavný obsah

Maďarsko zmierňuje opatrenia pre zaočkovaných. Otvorilo im kiná, divadlá aj reštaurácie

Musia sa preukázať potvrdením o imunite.

Maďarsko zmierňuje opatrenia pre zaočkovaných. Otvorilo im kiná, divadlá aj reštaurácie
Ľudia hrajú šach počas znovuotvorenia mestských kúpeľov Széchenyi 1. mája 2021 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Maďarsko od soboty (1. 5.) zmiernilo protikoronavirové opatrenia pre tých, ktorí sú už očkovaní proti covidu alebo toto ochorenie prekonali. Ľudia s potvrdením o imunite vo forme plastovej kartičky majú okrem iného povolený vstup do vnútorných priestorov reštaurácií, hotelov, posilňovní, kín alebo divadiel. Podniky môžu mať po novom otvorené do jedenástich večer a nočný zákaz vychádzania, ktorý platí v krajine od novembra, začína až o polnoci, informuje agentúra AP.

Kartu musia ľudia vždy predložiť pred vstupom na dané miesto. Ak podniky alebo kultúrne inštitúcie povolia vstup aj tým, ktorí potvrdenie o imunite nemajú, môžu dostať vysoké pokuty. Deťom do 18 rokov je povolený vstup aj bez karty, ak sú v sprievode dospelého držiteľa potvrdenia.

Po takmer šiestich mesiacoch nútenej uzávery sa pre návštevníkov opäť otvorili aj zoologické záhrady. Hovorca budapeštianskej zoo Zoltán Hanga pre AP povedal, že naposledy bola záhrada v hlavnom meste uzavretá na taký dlhý čas za druhej svetovej vojny. V sobotu sa pred pokladňami tvorili rady rodičov a detí ešte pred otvorením.

Za uvoľňovaním je úspešná očkovacia kampaň

Maďarsko už naočkovalo aspoň jednou dávkou vakcíny štyri milióny ľudí, čo je asi 40 percent z celkových takmer 10 miliónov obyvateľov krajiny. Maďarsko je v Európskej únii v očkovaní jedno z najrýchlejších a ako jediné z krajín dvadsaťsedmičky používa okrem západných vakcín aj očkovacie prípravky čínskej a ruskej výroby.

Silná vlna koronavírusu tento rok na jar si však v Maďarsku vyžiadala svoju daň. V krajine po nákaze koronavírusom podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá sleduje celosvetový vývoj pandémie, umrelo celkovo asi 27 700 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet