Na hlavný obsah

Mapa islamských organizácií pobúrila rakúsku verejnosť

Kritici upozorňujú na porušovanie náboženských slobôd a ľudských práv.

Mapa islamských organizácií pobúrila rakúsku verejnosť
Interaktívna mapa islamských organizácií. Foto: islam-landkarte.at

Dokumentačné stredisko pre politický islam v Rakúsku zverejnilo mapu s prehľadom viac ako 600 moslimských zariadení, organizácií a náboženských obcí. Projekt, ktorý odobrila aj vláda, vyvolal pobúrenie. Kritici upozorňujú najmä na nebezpečenstvo stigmatizácie. Viedenská univerzita zakázala používať jej logo na projekte s tým, že nereprezentuje pozíciu univerzity.

„Islamská mapa“ je výskumný a vývojový projekt Viedenskej univerzity, vedený islamským vedcom Ednanom Aslanom. Cieľom je poskytnúť prehľad združení a identifikovať tie, ktoré možno podľa prezentácie priradiť k „politickému islamu“. Rakúska ministerka pre integráciu Susanne Raabová zdôraznila, že v žiadnom prípade nie je zámerom „podozrievať“ z radikálneho smerovania všetkých moslimov, práve naopak.

„Chceme upozorniť, že existuje deliaca čiara medzi islamom ako náboženstvom a politickým islamom ako nebezpečnou ideológiou. A je tiež isté, že nemôžeme dopustiť, aby sme pod rúškom tolerancie tieto témy zatajovali,“ dodala Raabová pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Stigmatizácia prívržencov islamu

Tajomník Asociácie európskych novinárov Ed Steen však upozornil na antipatiu voči moslimom, ktorá podľa neho existuje, čiastočne aj pre rôzne teroristické činy v Rakúsku.

„Samozrejme existuje podozrenie. Je teda oveľa lepšie, ak sa dá dôsledne o tom hovoriť a pochopiť moslimské náboženstvo, kam smeruje a ako títo ľudia rozmýšľajú,“ uviedol Steen.

Krok Viedne v tejto veci považuje za dobrý a solídny. „Treba vedieť o čo ide, poznať, kto sú moslimovia a čo chcú, aby sme vedeli spolu dobre komunikovať. To, že niekto chce byť v tejto veci precíznejší a presnejší, je podľa mňa pozitívne. A to, že sa to spolitizovalo, to ma neprekvapuje,“ uzavrel tajomník asociácie.

Interaktívna mapa 623 spolkov, organizácií a mešít na spoločnej webstránke ukazuje, kto patrí k predstaviteľom jednotlivých združení, kto ich navonok zastupuje, pod akú organizáciu patria, aj to, či majú väzby na zahraničie. Podľa kritikov však projekt môže radikálom odkryť doteraz neznáme informácie. Poukazujú tiež na porušovanie náboženskej slobody a ľudských práv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet