Na hlavný obsah

Materský príspevok pre policajtky a vojačky sa zvýši, rozhodla vláda

Cieľom má byť zlepšenie sociálnej situácie.

Materský príspevok pre policajtky a vojačky sa zvýši, rozhodla vláda
Na snímke príslušníčky slovenskej armády. Foto: TASR

Výška materského poberaného policajtkou, policajtom, profesionálnou vojačkou alebo profesionálnym vojakom sa zvýši z doteraz ustanovených 70 % čistého denného služobného platu na 100 % čistého denného služobného platu. Rozhodla o tom na stredajšom (12. 5.) zasadnutí Vláda SR. Pôvodne v rámci novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov koaliční poslanci Vladimíra Marcinková (Za ľudí), Juraj Krúpa (OĽANO) a Petra Krištúfková (Sme rodina) navrhovali zvýšenie materského na 75 % čistého denného služobného platu. Rezort vnútra, ktorý návrh predkladal na vládu, sa však stotožnil s pripomienkami Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR a Kancelárie verejného ochrancu práv, ktorí navrhované zvýšenie považovali za nedostatočné.

„Zvýšenie materského bude kryté z prostriedkov osobitných účtov. Zvýšené náklady za všetky zložky po úprave materského na 100 % čistého platu budú predstavovať sumu cca 87 665 eur mesačne,“ skonštatovalo ministerstvo vnútra. Tieto náklady sú však podľa rezortu len orientačné a vypočítali ich podľa údajov o poberateľoch materského z osobitných účtov za mesiac apríl 2021.

Cieľom novely má byť podľa predkladateľov zlepšenie sociálnej situácie a zabezpečenie príjmu na úhradu zvýšených nákladov na dieťa poberateľa dávky v čase, keď mu nie je umožnené z dôvodu tehotenstva alebo trvalej starostlivosti o novonarodené dieťa vykonávať štátnu službu.

Účinnosť novely je v prípade odobrenia parlamentom navrhnutá od 1. júla tohto roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika