Na hlavný obsah

Matovič polícii priznal, že sa stretával so Slobodníkom, tvrdí Fico

Predseda Smeru hovorí o systéme likvidácie opozície.

Matovič polícii priznal, že sa stretával so Slobodníkom, tvrdí Fico
Zľava podpredsedovia strany Smer-SD Ľuboš Blaha, Richard Takáč a predseda strany Robert Fico počas tlačovej besedy. Foto: SITA

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) mal v januári tohto roku ešte ako premiér vo výpovedi na polícii priznať, že sa opakovane stretával s exšéfom Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernardom Slobodníkom. V nedeľu (23. 5.) to na tlačovej besede vyhlásil poslanec a šéf strany Smer-SD Robert Fico.

Podľa šéfa Smeru si vládna koalícia vymyslela systém udavačov, tzv. kajúcnikov, ktorí mali pomocou vymyslených výpovedí spolupracovať na likvidácii opozície, a tak si zabezpečiť, že nebudú niesť zodpovednosť za vlastnú trestnú činnosť. Fico za takýchto kajúcnikov označil spomínaného Slobodníka a tiež bývalého šéfa kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa a exnámestníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňu.

„Vymysleli si systém udavačov, kajúcnikov, ktorý im zatiaľ perfektne fungoval,“ popísal Fico, ako podľa neho funguje súčasná vláda. „Existoval a existuje akýsi systém likvidácie opozície, pretože toto považovali za jedinú agendu, ktorá ako tak funguje na voličov,“ uviedol.

Fico: O stretnutí na pôde SIS klamú

Podľa Ficovej teórie mala udavačov na výpovede „pripravovať“ priamo operatíva Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), na čo mali začať postupne poukazovať bývalý šéf SIS Peter Pčolinský, šéf operatívcov protizločineckej jednotky NAKA Ján Kaľavský a exriaditeľ NAKA Branislav Zurian. Práve to označil predseda Smeru za dôvod, prečo boli prví dvaja z trojice už zadržaní a prečo chcela NAKA v piatok (21. 5.) zadržať aj Zuriana. Toho vyzval, aby sa nevracal zo zahraničia na Slovensko, lebo pôjde „do basy čušať“.

Vyhlásil, že pondelkové (17. 5.) stretnutie ústavných činiteľov na pôde SIS bolo o tomto systéme udavačov a podľa neho všetci účastníci klamú o tom, čo bolo jeho predmetom. Smer preto odovzdal podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej bude od premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) požadovať vysvetlenie celej záležitosti. Avizoval, Smer plánuje v tejto súvislosti zvolať aj veľvyslancov Európskej únie.

Premiér hovorí o zastrašovaní polície

Heger v reakcii na tlačovú besedu vyhlásil, že strany Smer-SD a Hlas-SD zastrašujú policajtov, prokurátorov i sudcov a vyzval ich, aby s týmito aktivitami prestali.

„Strany Smer-SD a Hlas-SD ako politické krídla organizovaného zločinu na Slovensku vytvárajú sústavný nátlak na orgány činné v trestnom konaní,“ uviedol vo vyhlásení.

Hlas-SD: Heger nepochopil zodpovednosť premiéra

Mimoparlamentná strana Hlas-SD v rekacii na Hegerove vyjadrenie premiéra vyzvala, aby prestal oslabovať dôveru ľudí v štátne inštitúcie. Silou svojej funkcie by mal pomôcť zabezpečiť nestrannosť a nezávislosť polície, prokuratúry i súdov. „Každým dňom rastie v ľuďoch oprávnená nedôvera, že namiesto sľubovanej očisty štátu sa im priamo pred očami odohráva neľútostný boj vo vnútri mocenských zložiek, a že orgány činné v trestnom konaní sú zneužívané na úzko politické ciele vládnej koalície,“ povedala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.  

Stanovisko premiéra je podľa Hlasu-SD vrcholom drzosti a nepochopením zodpovednosti, ktorú ako predseda vlády nesie. Strana zároveň konštatuje, že práve Heger zvolal tajné stretnutie v SIS a doteraz nevysvetlil, čo bolo témou rokovania.

Matovič: Fico žije v neustálom strachu

Matovič neskôr v nedeľu na sociálnej sieti uviedol, že ho v januári pozvali na výsluch preto, lebo mali viacerí príslušníci NAKA vypovedať, ako ho v roku 2015 na príkaz „Ficových ľudí“ nezákonne sledovali. „Počas výsluchu sa ma vyšetrovateľ opýtal, či poznám bývalého šéfa finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka. Pred cca 7 ľuďmi (2 vyšetrovatelia a asi 5 advokátov obvinených) som odpovedal, že som sa s ním po vražde Jána a Martiny asi trikrát stretol a mal som z neho pocit, akoby si po vražde začal uvedomovať, akej mafii to dlhé roky slúžil,“ napísal v príspevku. „Nič mi nedal on, nič som nedal ja jemu,“ zdôraznil a dodal, že do volieb a ani po nich sa sním už nestretol.

Minister financií popísal, že vtedy išlo o „stretnutie so zlomeným človekom, ktorý (možno) túžil potom, aby vláda Ficovej a Pellegriniho mafie, ktorej verne slúžil, raz skončila. A keď skončila, rozhodol sa svedčiť,“ skonštatoval. Podľa jeho slov žije Fico v neustálom strachu, kedy začne niekto svedčiť o ňom a „jeho zločinoch“.

Strana OĽANO v oficiálnom stanovisku uviedla, že „polícia má rozviazané ruky a musí sa riadiť výlučne zákonmi a verejným záujmom“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko