Na hlavný obsah

Matovič poprel zvýšenie DPH na 25%. Pre reformu chce hľadať podporu aj v opozícii

Na podporu rodín má ísť 2,5 miliardy eur.

Matovič poprel zvýšenie DPH na 25%. Pre reformu chce hľadať podporu aj v opozícii
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič. Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) predstavil svoje zámery v súvislosti s pripravovanou daňovo-odvodovou reformou. Tá má byť “prorodinná, výrazne zjednoduší systém a zabezpečí, aby všetky subjekty mali pocit, že je fér,“ uviedol v stredu (5. 5.) na tlačovej konferencii.

Materiál o podrobnostiach reformy, ktorý v stredu zverejnili niektoré médiá, označil za „dokument plný bludov“. Daňovo-odvodová reforma má mať tri piliere – príspevok 200 eur na dieťa až do jeho dospelosti, odpočítateľná jedna daň a jeden odvod z ceny práce a férové dane.

Príspevky pre rodiny by štát mali stáť viac ako 2, 5 milióna eur. Odkiaľ chce na to zobrať financie, minister nekonkretizoval. „Bude to viaczdrojové financovanie. Peniaze vyzbierame rôznym spôsobom,“ odpovedal. Celý koncept chce predstaviť do dvoch týždňov.

Počíta však s tým, že reforma bude vo výsledku deficitná. Poprel, že v rámci reformy plánuje zvýšenie DPH na 25 %. Zvýšenie spotrebnej dane však nevylúčil. „So žiadnym politikom SaS som sa nerozprával o konkrétnom percente DPH. Bol to sprostý výmysel z ich strany,“ povedal. Ak koaličný partneri nebudú s navrhovanou reformou súhlasiť, je ochotný hľadať podporu u opozície. „Keď kvôli tomuto budem mať odísť z koalície, tak odídem z koalície. Alebo odídem z tohto postu,“ vyhlásil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika