Na hlavný obsah

Medzi Izraelom a pásmom Gazy pokračuje ostreľovanie, hlásia mŕtvych aj nepokoje

Napätie sa stupňuje.

Medzi Izraelom a pásmom Gazy pokračuje ostreľovanie, hlásia mŕtvych aj nepokoje
Dym stúpa k oblohe po izraelskom leteckom útoku v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Medzi Izraelom a pásmom Gazy pokračujú boje, ktoré si od pondelka (10. 5.) vyžiadali najmenej 40 mŕtvych, z toho 35 v Palestíne. V Tel Avive sa v stredu (12. 5.) skoro ráno rozozneli sirény, hnutie Hamas predtým oznámilo, že k Izraelu vysiela vyše 200 rakiet v reakcii na izraelské nálety na obytné domy, napísala agentúra AFP. Asi 100 rakiet na izraelské územie vyslal aj Islamský džihád. Izraelská armáda podnikla nálety nad pásmom Gazy. V meste Lod na predmestí Tel Avivu prepukli nepokoje zo strany arabskej menšiny, uviedla tamojšia polícia.

Izrael v ranných hodinách podľa agentúry Reuters podnikol niekoľko stoviek vzdušných úderov na pásmo Gazy, podľa Izraela mierili na ciele Hamasu. Reportér agentúry AP uviedol, že pri náletoch zasiahli aj deväťposchodovú budovu, v ktorej sa nachádzala zubná ordinácia a byty. Izraelské sily uviedli, že „podnikli sériu náletov, zasiahli domy patriace vysokopostaveným členom Hamasu“. Podľa Hamasu bolo pri náletoch zničené policajné veliteľstvo.

Ozbrojené krídlo Hamasu vo vyhlásení krátko po polnoci uviedlo, že „nad mesto Tel Aviv vysiela 110 rakiet“ a ďalších 100 rakiet smerom k juhoizraelskému mestu Beer Ševa, a to v odvete za „izraelské útoky na budovy, ktoré obývajú civilisti.“

„O piatej ráno miestneho času sme podnikli tvrdý útok proti nepriateľovi, v reakcii na nálety na budovy a civilistov sme odpálili 100 rakiet,“ citovala AFP Islamský džihád.

https://twitter.com/Hathaway_Noaa/status/1392342099522035718

O život pri bojoch prišlo doteraz najmenej 37 ľudí. Na palestínskych územiach zomrelo 32 ľudí, z toho desať detí. Ďalších 220 ľudí bolo zranených, uviedli miestne úrady. Rádio napojené na Hamas informovalo, že v stredu krátko pred 2:00 h miestneho času (3:00 SELČ) zomreli pri izraelských náletoch ďalší traja ľudia v pásme Gazy, vrátane ženy a dieťaťa. Tri obete si vzájomné ostreľovanie vyžiadalo v utorok (11. 5.) v Izraeli.

Periodikum The Times of Israel informovalo o dvoch mŕtvych v Lode, kde raketa zasiahla vozidlo so 40-ročnou ženou a sedemročným dievčaťom. Podľa starostu mesta obe patrili k arabskej komunite.

„Okamžite zastavte paľbu. Napätie stúpa k úplnej vojne. Lídri na oboch stranách musia prijať zodpovednosť na upokojenie situácie,“ napísal na twitteri splnomocnenec OSN pre Blízky východ Tor Wennesland.

Z Lodu na predmestí Tel Avivu, kde podľa agentúry AFP žije 77 000 obyvateľov vrátane 47 000 Židov a 23 000 Arabov, polícia hlásila výtržnosti. Izraelská vláda vyslala na pomoc bezpečnostným zložkám vojakov z okupovaného Západného brehu Jordánu.

Muž stojí pri horiacom aute počas potýčok medzi arabskou komunitou a políciou v národnostne zmiešanom, arabsko-židovskom meste Lod.
Muž stojí pri horiacom aute počas potýčok medzi arabskou komunitou a políciou v národnostne zmiešanom, arabsko-židovskom meste Lod.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Podľa izraelských médií boli zapálené tri synagógy a niekoľko podnikov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu ráno vyhlásil pre mesto, ktoré susedí s medzinárodným Ben Gurionovým letiskom, núdzový stav.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet