Na hlavný obsah

Ministerstvo školstva prispeje na povinné škôlky päť miliónov eur

Od septembra nastúpia do škôlok všetky päťročné deti.

Ministerstvo školstva prispeje na povinné škôlky päť miliónov eur
Na ilustračnej snímke deti skladajú lego v materskej škole v Košiciach. Foto: TASR

Finančnú pomoc vo výške päť miliónov eur poskytne rezort školstva na zabezpečenie miest v škôlkach pre päťročné deti, ktoré od septembra povinne nastúpia do materských škôl, informovalo ministerstvo vo štvrtok (20. 5.) Peniaze sú určené na pomoc rodičom aj samosprávam tam, kde sa zatiaľ nepodarilo vytvoriť pre tieto deti v škôlkach dostatok miest.

Samosprávy mali od prijatia zákona o povinnom predprimárnom vzdelávaní dva roky na to, aby sa pripravili a vybudovali potrebné kapacity. „Napriek tomu si je ministerstvo školstva vedomé, že niektoré mestá a obce by mohli mať problém s potrebnými kapacitami pre predškolákov,“ uviedol rezort.

Peniaze na vybavenie tried aj nových zamestnancov

Rezort spresnil, že na pomoc rodičom a samosprávam vyhlási rozvojový projekt „Predškoláci“ v hodnote dva milióny eur. Zriaďovatelia budú môcť tieto financie použiť na vybavenie nových tried a priestorov. Slúžiť im budú na dokúpenie učebných pomôcok, didaktických hračiek, nábytku či vybavenia kúpeľní a spální. „Na jednu novú triedu vyjde približne 10 000 eur,“ informoval.

Ďalšie tri milióny budú smerovať na výplaty pre zamestnancov v približne 200 nových triedach. Tieto peniaze poskytne ministerstvo školstva samospráve v období od septembra do decembra 2021. „Vzhľadom na spôsob výpočtu podielových daní totiž mestá a obce ešte nebudú mať na účtoch dostatočné zdroje na zabezpečenie povinného predprimárneho vzdelávania,“ dodal rezort. „Takto chceme pomôcť najmä rodičom, aby sme vytvorili dostatok miest pre ich deti v materských školách,“ doplnil minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Zmeny môže priniesť aj nový školský zákon

Ministerstvo bude samosprávy podporovať v rozširovaní kapacít aj v nasledujúcich rokoch, pomôžu mu pri tom prostriedky vyčlenené v pláne obnovy v objeme 110 miliónov eur aj financie z eurofondov.

„O ďalšom rozšírení kapacít pre povinné predprimárne vzdelávanie aktuálne rokuje aj Národná rada SR. Ak parlament schváli poslanecký návrh novely školského zákona, v lokalitách s nedostatkom kapacít materských škôl budú môcť obce a mestá ponúknuť rodičom predškolákov aj iné priestory,“ uzavrelo ministerstvo. Podmienkou pre vznik takýchto tried bude súhlas RÚVZ a príslušného orgánu miestnej štátnej správy v školstve.

Povinné predškolské vzdelávanie pre deti od päť rokov schválila minulá vláda ešte v roku 2019 a súčasný minister školstva s týmto rozhodnutím súhlasí, považuje ho za správne a chce ho podporiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko