Na hlavný obsah

Ministerstvo zdravotníctva preplánovalo očkovanie tínedžerov

Aj na nich príde rad, ubezpečuje rezort.

Ministerstvo zdravotníctva preplánovalo očkovanie tínedžerov
Na snímke zdravotník pripravuje vakcínu počas očkovania proti ochoreniu COVID-19 v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Foto: TASR

Čakáreň prideľovala termíny na očkovanie správne, napriek tomu sa ministerstvo zdravotníctva rozhodlo zmeniť termíny časti záujemcov, ktorí sú mladší ako 18 rokov. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Na spustenie čakárne pre všetky vekové skupiny od 16 rokov reagovali desiatky tisíc záujemcov. Systém tak automaticky vyplnil voľné miesta na najbližšie dni a „obsadzoval voľné pozície striktne podľa veku“.

Prioritne tak naďalej dostávali termíny na očkovanie vakcínou od Pfizer/BioNTech zaregistrovaní seniori a chronicky chorí pacienti s ťažkými a stredne ťažkými diagnózami. „Ak sa v konkrétnych vakcinačných centrách neobsadili všetky voľné pozície, systém automaticky pridelil zostávajúce voľné termíny záujemcom vo veku 16 a 17 rokov, nakoľko vakcína Pfizer je jedinou vakcínou aktuálne používanou na Slovensku, ktorá môže byť aplikovaná ľuďom mladším ako 18 rokov,“ vysvetlila Eliášová s tým, že zatiaľ sa klinické štúdie realizovali u ľudí vo veku od 16 rokov len u tejto vakcíny. „Čakáreň teda prideľovala termíny na očkovania správne – podľa veku a určenej vakcíny,“ dodala.

Ministerstvo zdravotníctva sa aj napriek tomu rozhodlo zmeniť termíny u časti záujemcov, ktorí sú mladší ako 18 rokov, na iný termín a uvoľnené kapacity prideliť starším a skôr registrovaným záujemcom vo veku nad 60 rokov a chronicky chorým pacientom. Rezort zároveň ubezpečil všetkých záujemcov o očkovanie, ktorí sa prihlásili cez registračný formulár, „že sa k svojej vakcíne určite dostanú“.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Svoje rozhodnutie rezort odôvodnil tak, že chce čo najrýchlejšie umožniť očkovanie najviac ohrozeným covidom, a teda seniorom a chronicky chorým pacientom. Aktívnejšiemu očkovaniu seniorov má pomôcť aj nová vyhláška platná od 1. mája, na základe ktorej budú seniori očkovaní aj s doprovodom, či mobilné očkovacie tímy, ktoré môžu za seniormi prísť.

Čakáreň na očkovanie spustila registráciu pre všetky vekové kategórie od 16 rokov vo štvrtok 29. apríla. Záujemcovia si v nej už nemôžu vybrať konkrétne očkovacie centrum, vyberajú si namiesto neho okres, v ktorom chcú byť očkovaní. Prihlásiť sa môžu aj do viacerých okresov, čo zvyšuje ich šance na rýchlejšie zaočkovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko