Na hlavný obsah

Mjanmarská junta obvinila japonského novinára zo šírenia falošných informácií

Od začiatku protestov už zadržala celkovo 50 novinárov.

Mjanmarská junta obvinila japonského novinára zo šírenia falošných informácií
Na archívnej snímke z 26. februára 2021 japonský novinár Juki Kitazumi s rukami hore v sprievode polície počas príchodu na policajnú stanicu v Rangúne. Foto: TASR/AP

Mjanmarská junta vzniesla voči japonskému novinárovi Jukimu Kitazumimu obvinenia v súvislosti so šírením „falošných informácii“, informovala v utorok (4. 5.) agentúra AFP.

Kitazumiho, ktorý v Rangúne pôsobí ako novinár na voľnej nohe, zatkli 18. apríla. Obvinenia voči nemu vzniesli v pondelok (3. 5.), na Svetový deň slobody tlače. Japonsko už viac ako dva týždne žiada jeho prepustenie.

„Prirodzene, že budeme aj naďalej robiť, čo je v našich silách, aby sme dosiahli včasné prepustenie japonského občana, ktorý je zadržiavaný,“ uviedol pre japonské médiá minister zahraničných vecí Tošimicu Motegi.

Protesty stáli životy už stovky civilistov

Japonec je jedným z 50 novinárov, ktorých v Mjanmarsku zadržali počas protestov. Tie v krajine prepukli po vojenskom prevrate z 1. februára. Úrady Kitazumiho na krátky čas zadržali aj vo februári.

Mjanmarská armáda 1. februára zosadila civilnú vládu a uväznila jej predstaviteľov štátnu kancelárku (predsedníčku vlády) Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. Následne vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav. Puč zdôvodnila údajnými podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila politická strana premiérky Su Ťij.

Nezisková organizácia Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP) uviedla, že junta od prevratu zabila najmenej 766 civilistov a takisto zakročila i proti nezávislým médiám a obmedzila rýchlosť internetu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet