Na hlavný obsah

MS v hokeji: Slováci sa na druhú výhru natrápili. Britov zdolali 2:1

Viackrát ich zarmútil brankár Bowns.

MS v hokeji: Slováci sa na druhú výhru natrápili. Britov zdolali 2:1
Na snímke slovenskí hokejisti oslavujú víťazstvo v druhom zápase základnej A-skupiny Veľká Británia - Slovensko (1:2) na 84. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v lotyšskej Rige v nedeľu 23. mája 2021. Foto: TASR

Slovenská hokejová reprezentácia vyhrala v nedeľnom (23. 5.) zápase nad outsiderom z Británie tesne 2:1 a nadviazala tak na piatkové (21. 5.) víťazstvo proti Bielorusom (5:2). Na tohtoročných majstrovstvách sveta v lotyšskej Rige tak vyhrala druhý raz po sebe a v tabuľke A-skupiny má zatiaľ šesť bodov. Už v pondelok (24. 5.) sa od 15.15 h predstaví proti hráčom z Ruska.

Slováci sa dostali do vedenia už po 25 sekundách hry zásluhou Hrivíka. Ďalší gól sme však videli až v druhej časti hry, a to z britskej strany po strele Kirka. Zverenci trénera Craiga Ramsayho sa o niekoľko sekúnd neskôr dostali opätovne do vedenia po góle Lantošiho a herne dominovali. Brankár Bowns však ukazoval počas zápasu výbornú formu a do druhej tretiny úspešne kryl 32 striel Slovákov.

Jeho dobrá forma pokračovala aj v tretej tretine. Slovensko sa strelecky trápilo. Hoci hralo prakticky celý zápas v tréningovom tempe, dominovalo na puku a Britom veľa nedovolilo. Efektivita hráčov spod Tatier však bola slabá (2 góly z celkovo 43 striel). Napriek tomu sa mohli tešiť z triumfu.

„Šancí sme mali veľa, striel tiež, nevedeli sme sa však odpútať od súpera. Potrebovali by sme mať viackrát niekoho vpredu, aby brankár súpera nevidel na strely. Musíme mať väčší „traffic“ pred bránkou,“ zhodnotil po stretnutí pre RTVS asistent trénera Michal Handzuš.

Bývalý hokejista Boris Valábik v štúdiu RTVS povedal, že v nízkej efektivite nevidí až taký problém a v zápase videl viac pozitív. Vychválil predovšetkým prvú formáciu Lantoši, Hrivík, Cehlárik. „Musím povedať, že 14 striel na našu bránku značí kvalitnú defenzívu. Chalani si tiež bez problémov vedeli vytvárať šance, ktoré síce nevyužili, ale to ešte príde. To, akým spôsobom sa ukazuje prvá formácia – nepamätám si, kedy sme naposledy mali takúto dominantnú lajnu,“ skonštatoval.

Slovensko si po tomto víťazstve pripísalo ďalšie tri body do tabuľky A-skupiny, dohromady ich má už šesť.

Tabuľka:

Umiestnenie                  Počet zápasovVýhryVýhra pp alebo snPrehra pp alebo snPrehraSkórePočet bodov
1. Rusko2200011:46
2. Slovensko220007:36
3. Švajčiarsko110005:23
4. Dánsko110004:33
5. Švédsko100013:40
6. Bielorusko100012:50
7. Česko200025:90
8. Veľká Británia200022:90

Priebeh zápasu:

Prvá tretina:

Už po 25 sekundách hry sa presadil Marek Hrivík gólom na 1:0 a Slovensko tak vstúpilo do zápasu expresne. Dobrú prácu odviedol Lantoši, ktorý z rohu klziska posunul puk práve Hrivíkovi, ktorý strelil gól po prudkej strele švihom.

Slovensko v úvodnej dvadsaťminútovke herne dominovalo. Veľkú šancu mal v 12. minúte Hrivík, ktorý dorážal vyrazenú strelu Cehlárika, zarmútil ho brankár Bowns.

Ku koncu úvodnej tretiny spálil dve veľké šance Hrivík a ďalšiu Slafkovský. Predovšetkým prvá útočná formácia Slovákov mala viacero šancí na druhý gól a Slováci prestrieľali svojho súpera vysoko 17:2. Napriek tomu prvá tretina druhý gól nepriniesla.

Druhá tretina:

Branislava Konráda vymenil medzi tromi žrďami Slovenska Július Hudáček. Konrád už koncom prvej tretiny avizoval zdravotné problémy a bolesti.

Británia potrestala nízku efektivitu Slovákov a vyrovnala začiatkom druhej tretiny po 123 sekundách na 1:1 zásluhou Kirka. Na gól jej stačili štyri strely na bránku.

Z vyrovnania sa Briti netešili príliš dlho. O dve a pol minúty neskôr získal puk v strede klziska Lantoši, smelo to zobral na seba a Slovensko opäť vedie 2:1.

Slovensko po zvyšok druhej tretiny dominovalo na puku a drvivú väčšinu času strávilo v obrannom pásme súpera. Veľké príležitosti na tretí gól spálili Slafkovský, Cehlárik aj Skalický. Briti sa zatiaľ môžu spoľahnúť na gólmana Bownsa, ktorý z 34 striel Slovákov inkasoval len dvakrát.

Tretia tretina:

Úvod tretej časti hry sa niesol v znamení dominancie Slovenska na puku. Bowns úspešne „zatiahol roletu“ a pomohla mu aj britská obrana, a to najmä pri eliminácii prečíslenia, pri ktorom chceli zakombinovať Kňažko so Slafkovským.

V 51. minúte sa reprezentácia SR dostala k vôbec prvej presilovke v zápase. Gólovo sa v nej však nepresadila.

Briti v záverečných sekundách skúsili hru bez brankára. Slováci ani v nej neskórovali tretíkrát a udržali si vedenie 2:1.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport