Na hlavný obsah

MS v hokeji: Slovensko s úspešným úvodom. Vyhralo nad Bieloruskom 5:2

Po dva góly dali Cehlárik a Pospíšil.

MS v hokeji: Slovensko s úspešným úvodom. Vyhralo nad Bieloruskom 5:2
Na snímke vpravo Marek Hrivík (Slovensko) strieľa na bránu, vľavo Vladislav Jeremenko (Bielorusko) v zápase základnej A-skupiny Bielorusko - Slovensko. Foto: TASR

Slovensko v piatkovom (21. 5.) úvodnom zápase majstrovstiev sveta v hokeji zdolalo v lotyšskej Rige súpera z Bieloruska 5:2. Do tabuľky A-skupiny si tak pripísalo tri body a vyšplhalo sa až na jej čelo.

Kľúčovou bola prvá tretina, v ktorej sa Slováci dostali do vedenia 3:0 vďaka dvom gólom Kristiána Pospíšila, ktorému sekundoval presným zásahom Peter Cehlárik. Slovensko sa dokázalo presadiť najmä v presilovkách.

Záverečná tretina ešte ponúkla drámu, keď dali Bielorusi dva rýchle góly za stavu 0:4 v ich neprospech a znížili stav stretnutia. Trojbodový zisk však potvrdil gólom do prázdnej bránky v úplnom závere Cehlárik.

Najlepším hráčom zápasu za Slovensko sa stal dvojgólový Pospíšil. „Ukázal som, čo vo mne je. Reprezentovať je pre mňa česť. Máme za sebou vydarený zápas a som rád, že sme vstúpili do turnaja víťazne,“ tešil sa po stretnutí. „Robil veľa vecí dobre, aj v defenzíve. Snaha a tvrdá práca smerom k tomu dostať sa naspäť a pomôcť obrancom – za to bol odmenený gólmi,“ zhodnotil v štúdiu RTVS bývalý hokejista Boris Valábik.

Podľa asistenta trénera Jána Pardavého dokázali hráči spod Tatier zvládnuť dobre najmä prvú tretinu. Nechce však, aby robili chyby ako v závere duelu. „Je to o mentálnom nastavení. Vedeli sme, že vedieme 4:0, tak sme trochu poľavili. Nesmieme dávať súperovi šancu na zníženie výsledku,“ poznamenal.

Priebeh zápasu:

Prvá tretina:

Skóre otvoril už vo štvrtej minúte duelu Pospíšil po tom, ako ťažil z výbornej práce a prihrávky od Nemca a jeho strela spred modrej čiary skončila za chrbtom brankára Šostaka.

V 10. minúte stretnutia začali Slováci excelentne štvorminútovú presilovku po penalizácii Stefanoviča pre nebezpečnú hru vysokou hokejkou. V početnej výhode o jedného hráča sa po peknej kombinácii presadil Cehlárik prudkou strelou do vinkla.

Početnú výhodu krátko nato zužitkovali zverenci Craiga Ramsayho aj druhýkrát. Výstavnou ranou podobnou tej Cehlárikovej sa presadil v 12. min Pospíšil na 3:0. Strelil tak svoj druhý gól v zápase. Bielorusi zareagovali na tri rýchlo inkasované góly výmenou brankára – Šostaka nahradil Taylor.

Bieloruský krídelník Komarov v 16. minúte nebezpečne atakoval mladého obrancu Slovákov Šimona Nemca, za čo si vyslúžil trest na 5+10 min. V tejto početnej výhode sa hokejisti spod Tatier do konca prvej tretiny už nepresadili.

Druhá tretina:

V pokračujúcej početnej výhode Slovensko nepridalo štvrtý gól ani po dobrej šanci Faška-Rudáša, ktorý nedostal puk do odkrytej časti súperovej bránky. Bez ujmy prežili Ramsayho zverenci aj vylúčenie Lantošiho. Do stopercentnej šance sa v 28. min dostal Platt, ktorý v nájazde na Konráda urobil úspešnú kľučku, Bielorus však nezakončil presne a neznížil stav stretnutia.

Puk dostal za chrbát Konráda až Šarangovič v 36. min, jeho gól však neuznal videorozhodca. Presný zásah sme tak v prostrednej dvadsaťminútovke nevideli.

Tretia tretina:

Na začiatku 46. minúty sa po peknej kombinácii s Lantošim a Cehlárikom presadil Marek Hrivík, ktorý sa dostal do bezprostrednej blízkosti Taylora a po skvelej kľučke do protipohybu poslal puk do bránky. Jeho gól na 4:0 musel odobriť ešte videorozhodca.

V druhej polovici tretej časti hry sa Bielorusi dostali k presilovke o dvoch hráčov a túto možnosť zužitkoval v 54. min Stefanovič na strelenie gólu na 1:4.

O necelú minútu neskôr strelil gól na 2:4 z pohľadu Bieloruska kapitán tímu Šarangovič a zdramatizoval tak priebeh stretnutia.

Dráma pokračovala do posledných sekúnd, Bielorusi sa dostali k trestnému strieľaniu, ktoré ale nezužitkoval na svoj druhý gól Šarangovič. Zarmútil ho pohotový Branislav Konrád.

Víťazstvo Slovákov spečatil svojím druhým gólom v zápase Cehlárik. Pri bieloruskom vabanku sa dostal až pred prázdnu bránku a nemal problém poslať do nej puk – 5:2.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport