Na hlavný obsah

MS v hokeji: Slováci s tretím víťazstvom. Zdolali aj Rusov a vedú skupinu

Slovensko predtým porazilo Rusko na MS naposledy v roku 2004.

MS v hokeji: Slováci s tretím víťazstvom. Zdolali aj Rusov a vedú skupinu
Na snímke slovenskí hokejisti sa tešia po výhre 3:1 v zápase základnej A-skupiny Slovensko - Rusko na 84. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Foto: TASR

Slovenskí hokejoví reprezentanti v pondelok (24. 5.) na majstrovstvách sveta v lotyšskej Rige zvládli aj tretiu, zatiaľ najťažšiu, skúšku. Po triumfoch nad Bieloruskom (5:2) a Britániou (2:1) zabodovali naplno aj s Ruským olympijským výborom a po víťazstve 3:1 sú s deviatimi bodmi na čele A-skupiny.

Tréneri slovenského tímu v tretom súboji na šampionáte obmenili zostavu, príležitosť ukázať sa na majstrovstvách sveta dostali štyria noví hráči. V obrane Mária Grmana a Šimona Nemca nahradili Martin Bučko a Michal Ivan. V útoku sa predstavili Miloš Kelemen a Adrián Holešinský, mimo zostavy zostali tentokrát Juraj Slafkovský a Martin Faško-Rudáš.

Práve reprezentačný debutant Kelemen v polovici druhej tretine poslal Slovensko do vedenia. Na ruskej strane vyrovnal Alexander Barabanov, no v tretej tretine rozhodol v presilovej hre o víťazstve Slovákov obranca Martin Gernát. V závere ho ešte gólom do prázdnej brány poistil Marek Ďaloga.

Za najlepších hráčov oboch tímov boli v zápase vyhlásení brankári Július Hudáček a Alexander Samonov. Hudáček predviedol 27 úspešných zákrokov. Slováci vyslali v zápase na ruskú bránku rovnako ako Rusi na našu 28 striel.

Slovenský tím má teraz na svetovom šampionáte dva dni voľna. Najbližšie sa predstaví vo štvrtok 27. mája, keď od 15.15 h SELČ nastúpi proti Švajčiarom.

„Chceli sme hrať agresívne, tvrdo. Dohrávali sme súboje, po ktorých sme získavali puky. Aj vďaka tomu sme vyhrali. Neriešili sme, koľko bodov budeme mať po troch zápasoch, chceli sme ísť od zápasu k zápasu. Sme však šťastní, že máme 9 bodov. Musíme si vážiť to, kde sme teraz, ale ešte nie je koniec. Ešte nás čakajú štyri zápasy v skupine a všeličo sa môže zvrtnúť,“ zhodnotil zápas pre RTVS strelec víťazného gólu Martin Gernát.

„Gratulujem tímu k skvelému výsledku. Zdolať Rusov je pre nás veľká vec, určite nám to dodá sily do turnaja, ktorý bude ešte dlhý. Asi nikto nečakal, že vyhráme prvé tri zápasy, ale hráči si to zaslúžili za tvrdú prácu. Štyria debutanti, ktorí dnes odohrali prvý zápas na MS, podali veľmi dobrý výkon na to, že hrali prvý zápas na takomto turnaji. Máme mladý tím a hráči výkonmi na ľade ukazujú, že si nomináciu zaslúžili,“ doplnil asistent trénera Andrej Podkonický.

Tabuľka A-skupiny:

Umiestnenie                  Počet zápasovVýhryVýhra pp alebo snPrehra pp alebo snPrehraSkórePočet bodov
1. Slovensko3300010:49
2. Rusko3200112:76
3. Švajčiarsko220006:26
4. Bielorusko310015:84
5. Dánsko210014:43
6. Švédsko200023:50
7. Česko301028:112
8. Veľká Británia200022:90

Priebeh zápasu:

Prvá tretina:

Slováci aj do tretieho zápasu na šampionáte vstúpili aktívne, následne ale prebral iniciatívu súper. Hudáček zostal neprekonaný. V ďalších minútach sa hra vyrovnala. Najbližšie k otváraciemu gólu bol Krištof, ktorý v 11. minúte neprekonal na ľade ležiaceho gólmana Samonova.

Gól nepadol ani následne pri vylúčení ruského hráča Kameněva, Slováci si v presilovke väčšiu príležitosť nevypracovali. Krátko pred koncom 1. tretiny zamieril na trestnú lavicu aj Cehlárik.

Druhá tretina:

Slovenský tím sa v úvode 2. časti hry ubránil oslabeniu pri vylúčení Cehlárika. V 30. minúte Slováci po dlhšom úseku prerušili tlak súpera, pred ruskou bránou si vypracovali viacero príležitostí, napokon sa k puku dostal Kelemen a strelou do hornej časti bránky otvoril skóre zápasu – 1:0.

Z vedenia sme sa tešili iba 1 minútu a 6 sekúnd. Súper dostal ďalšiu výhodu presilovej hry, ktorú využil. Strela Tolčinskeho sa odrazila od korčule Barabanova a skončila v sieti – 1:1.

Rusi aj v ďalších minútach stupňovali tlak a viackrát zatvorili Slovákov v ich obrannom pásme. Skóre sa ale už do konca 2. tretiny nezmenilo.

Tretia tretina:

Súvislý tlak ruského výberu ukončilo až v 53. minúte vylúčenie Šalunova. K strele príklepom sa v presilovke odhodlal Gernát a poslal Slovensko opäť do vedenia – 2:1.

Rusi vystupňovali snahu o vyrovnane, v 59. minúte odvolali brankára, čo gólom do prázdnej brány využil slovenský kapitán Ďaloga 3:1. Ruský tréner sa ešte pokúsil o Coach´s Challenge, keď reklamoval ofsajd. Gól však potvrdil aj videorozhodca, čo znamenalo dvojminútový trest pre ruskú stranu. Slováci tak už zápas doviedli do víťazného konca a na MS v Rige si pripísali tretie víťazstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport