Na hlavný obsah

MS v hokeji: Slovensko prehralo so Švédskom 1:3, štvrťfinále isté nemá

Slovensko má po šiestich zápasoch 12 bodov.

MS v hokeji: Slovensko prehralo so Švédskom 1:3, štvrťfinále isté nemá
Na snímke zľava Martin Gernát, Magnus Nygren, brankár Adam Reideborg, Marcus Sorensena Marek Hrivík. Foto: TASR

Slovenská hokejová reprezentácia prehrala v súboji A-skupiny so Švédskom v nedeľu 30. mája v rámci majstrovstiev sveta v Lotyšsku 1:3. Skóre duelu otvoril Cehlárik, góly za Švédov postupne strieľali Sörensen, Olofsson a do prázdnej bránky aj Lundeström. Slovensko má v tabuľke 12 bodov a stále nemá istotu postupu do štvrťfinále.

Prvá tretina sa začala opatrným hokejom s viacerými zblokovanými strelami na oboch stranách. Prvú príležitosť mal Kelemen, na švédskeho brankára bez úspechu pálili aj Buc či Hrivík, do dobrej šance sa po zákroku švédskeho obrancu nedostal Slafkovský. Švédi dokázali svojho súpera viackrát zavrieť vo vlastnej tretine, avšak bez výraznejších šancí. Prvú presilovku hrali slovenskí hráči, brankára Reideborna v nej však veľmi nepreverili. Skóre zápasu v úvode poslednej minúty I. tretiny otvoril Cehlárik, keď si po jeho nahodení pred bránku puk do vlastnej bránky zrazil Nygren.

Druhú tretinu začali aktívnejšie Švédi a Slovákov dokázali zamknúť vo vlastnej tretine. K presilovke sa však dostalo Slovensko, ale gól si nevypracovalo. Hru v početnej výhode si zahrali aj severania, po jej skončení Húsku prekonal Sörensen, gól skontroloval aj videorozhodca. Švédi po strelenom góle ožili, dobrú šancu mal Rakell. Aktívnou hrou si Švédi vybojovali ďalšiu presilovku, k väčšej šanci sa však nedostali. Rovnaký efekt mala aj slovenská presilová hra. Záver tretiny patril Slovákom, dobré šance zahodil Slafkovský.

Slováci začali III. tretinu aktívnejšie, výborné šance mali opäť Slafkovský aj Buc. Neskôr však opraty zápasu prebrali Švédi a Slovensko viackrát zatlačili. Ich tlak vyústil do slovenského faulu, Švédi presilovku zásluhou Olofssona využili. Slováci sa však nevzdali a bolo to Švédsko, ktoré sa razom ocitlo pod tlakom, Slovensko malo aj presilovku, dobré šance však nevyužilo. Slováci sa k ďalšej hre v početnej výhode dostali v závere zápasu, tréneri chceli výhodu umocniť hrou bez brankára, no do veľkej šance sa nedostali. Slovenský vabank využil Lundeström a gólom do prázdnej brány spečatil triumf Švédska. Na strely boli o málo aktívnejší Slováci – a to v pomere 30:29.

Slovákov čaká deň voľna, posledný zápas v A-skupine odohrajú proti Česku. Duel sa uskutoční v utorok 1. júna o 15.15 hod, v priamom prenose ho budete môcť sledovať na Jednotke a webe RTVS, prípadne ho počúvať na vlnách Rádia Slovensko.

Umiestnenie                  Počet zápasovVýhryVýhra pp alebo snPrehra pp alebo snPrehraSkórePočet bodov
1. Rusko5400119:812
2. Švajčiarsko6400221:1412
3. Slovensko6400214:1512
4. Švédsko6300319:119
5. Česko5210218:148
6. Dánsko6210312:138
7. Bielorusko6101410:234
8. Veľká Británia6101410:254

Priebeh zápasu:

Prvá tretina:

Zápas priniesol opatrný začiatok s viacerými zblokovanými strelami. Prvú príležitosť mal tiesnený Kelemen, švédsky brankár však puk skryl pod lapačkou. Húska si pripísal úspešný zákrok po Nygrenovom pokuse. O strelu sa pokúšal aj Hrivík, obrancovia súpera ju zblokovali. Po Slafkovského prihrávke sa pred bránou ocitol Buc, puk však netrafil dobre.

Prvú presilovku si po faule Nygrena zahrali slovenskí reprezentanti, výraznejšiu gólovú šancu si nevypracovali. Reideborna po jej konci strelou preveril Kňažko. Švédi dostali Slovensko pod tlak, šancu si však nevypracovali. V polovici prvej tretiny sa pred Reidebornom ocitol Cehlárik, výraznejšie ho neohrozil. Stav na strely Švédsko – Slovensko 3:7.

Do šance sa po Hrivíkovej prihrávke dostával Slafkovský, švédsky obranca ju v poslednej chvíli zablokoval. Jánošíkovo nahodenie po jemnom teči Lišku končí v náručí švédskeho brankára. Švédi sa na dlhšiu dobu dostali do slovenského obranného pásma, väčšiu šancu si však nevypracovali, obrancovia zblokovali väčšinu striel.

Posledná päťminútovka úvodnej tretiny sprvu zmenu obrazu hry nepriniesla, hralo sa skôr pri mantineloch a strednom pásme. S nenápadnou Bucovou strelou švédsky gólman ťažkosti nemal.

Skóre sa v I. tretine sa však predsa len mení. Po Cehlárikovej strele si puk do vlastnej brány zrazil Nygren.

Po úvodnej tretine vedie Slovensko nad Švédskom 1:0, na strely 10:6.

Druhá tretina:

Prvú šancu druhého dejstva mal súper zo Švédska, slovenskí obranci však situáciu vyriešili. Severania hrajú aktívne a Slovensko dostávajú pod tlak, v slovenskej obrannej tretine sa hrá poväčšine pri mantineloch. Dobrou strelou sa prezentoval smoliar z I. tretiny, Nygren.

Slovensko si vypracovalo ďalšiu presilovku, Olofsson mieri na trestnú lavicu za podrazenie. Dobrú príležitosť mal Studenič, Reideborn bol pozorný. Skalický to skúšal spoza brány, no výsledok bol rovnaký ako v Studeničovom prípade. Švédi sa v presilovke ubránili.

Dvomi zaujímavými strelami sa prezentoval Bučko, neskôr Cehlárikov teč mieril mimo brány. Hru v presilovke si vyskúšajú aj Švédi. Na lavicu hanby za držanie hokejky mieri strelec jediného gólu, Cehlárik. Na Húskovu bránu zaujímavo pálil Rakell, šancu však mali zásluhou Kelemena aj Slováci.

Švédi však predsa len nakoniec znížili, puk v 31. minúte stretnutia zo vzduchu do brány dopravil Sörensen. Gól odobril aj videorozhodca. Švédi po góle ožili, dobrú šancu si vypracoval Rakell.

Slovensko ide opäť do oslabovky. Von ide Roman za držanie. Švédi sa však počas početnej výhody k väčšej šanci nedostali. Presilovku si zahral aj slovenský reprezentačný tím, no tiež bez väčšej šance. Veľké príležitosti Slovákov však prišli po presilovke, gól mal na hokejke najmä Slafkovský – a to hneď z viacerých príležitostí.

V závere II. tretiny sa už skóre nezmenilo, na Húsku pálil Kempe. Švédsko – Slovensko po 40 minútach 1:1, na strely 20:20.

Tretia tretina:

Na švédsku bránku zaujímavo pálil Rosandič, Reideborn strelu vykopol. Slováci vstúpili do III. tretiny lepšie. Výbornú šancu mal aktívny Slafkovský, Lindholm sa oproti presile nepresadil.

Šancu poslať Slovensko opäť do vedenia nevyužil Buc, Reideborna trafil do lapačky. Výbornú šancu však mali aj Švédi, teč mieril len tesne mimo Húskovej brány. Švédi preberajú iniciatívu, Slováci sú pod tlakom.

Rakell to skúšal z ostrého uhla, Húska jeho strelu vyrazil mimo ľadovú plochu. Tlakov Švédov vyústil do slovenského faulu, na dve minúty si na trestnú lavicu ide posedieť Jánošík za nedovolené bránenie. Švédi svoju presilovku využívajú, Húsku prekonal strelou švihom Olofsson.

Slováci sa nevzdávajú, na švédsku bránku pálil Gernát, Reideborna chcel spoza brány prekvapiť Studenič. Teraz sú to slovenskí reprezentanti, kto preberá iniciatívu. Do konca riadnej hracej doby ostávajú štyri minúty, Slováci si zahrajú presilovku. Dve minúty za sekanie inkasuje Nygren. Na Reideborna strieľal Krištof, trafil však len do pŕs švédskeho brankára. Dobrú šancu mal aj Lantoši, skóre sa však nemení. Slováci hru v presilovke nevyužili.

Na opačnej strane nebezpečne zahrozili Švédi, Rakell brejk gólom nezakončil. Slováci si však opäť zahrajú hru v početnej výhode, ktorú posilnili aj hrou bez brankára. Tú využili Švédi a gólom do prázdnej bránky skóre zápasu pečatí Lundeström.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport