Na hlavný obsah

MS v hokeji: Slováci sa predstavia vo štvrťfinále. Rozhodlo zaváhanie Švédov

Horšie ako na štvrtom mieste v skupine už neskončia.

MS v hokeji: Slováci sa predstavia vo štvrťfinále. Rozhodlo zaváhanie Švédov
Radosť hokejistov SR. Foto: TASR

Hokejová reprezentácia SR sa prvý raz od roku 2013 predstaví na majstrovstvách sveta vo vyraďovacej fáze. Istotu postupu z A-skupiny, a teda aj účasti vo štvrťfinále, zabezpečilo Slovákom pondelkové (31. 5.) zaváhanie Švédov, ktorí prehrali s Ruským olympijským výborom 2:3 po samostatných nájazdoch. V tabuľke skupiny tak nepredbehli Slovákov, ktorí tak môžu skončiť najhoršie na 4. mieste.

Švédi majú po pondelkovom stretnutí proti ROV na krku bezprecedentnú blamáž, keďže sa medzi najlepšiu osmičku napokon nezaradia, a to vôbec prvý raz v histórii MS.

Foto zo zápasu Ruska proti Švédsku.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Proti Čechom o umiestnenie

Slovensko je aktuálne na treťom mieste v A-skupine s 12 bodmi. V utorok (1. 6.) čaká na zverencov trénera Craiga Ramsayho posledná skúška pred vyraďovacou fázou šampionátu. Od 15.15 h vyzvú Čechov, ktorí sú aktuálne na štvrtom mieste s 10 bodmi a tiež majú istotu štvrťfinále. To znamená, že ak Slováci uhrajú aspoň remízu a prehrajú po predĺžení, skončia s určitosťou minimálne na tretej priečke. Česi ich môžu predbehnúť jedine vtedy, ak budú bodovať naplno.

Slováci naposledy triumfovali proti českým hokejistom na MS v roku 2012 v pamätnom semifinále 3:1. Následné dve merania síl v rámci rôznych šampionátov priniesli zhodne prehru 2:3 po samostatných nájazdoch, resp. predĺžení.

Tím okolo kapitána Mareka Ďalogu si na MS dosiaľ pripísal štyri výhry – proti Bielorusom (5:2), Británii (2:1), ROV (3:1) a Dánsku (2:0). Prehry prišli po dueloch so Švajčiarmi (1:8) a Švédmi (1:3).

Pardavý očakáva uvoľnený hokej

„Boli to nervy, tento zápas sledoval celý trénerský štáb. Rusom to dnes veľmi nešlo, nevedeli si prihrať, ale napokon to zvládli, a tým pádom nám pomohli,“ zhodnotil po konfrontácii ROV so Švédmi asistent trénera SR Ján Pardavý pre RTVS.

Dodal, že hokejisti spod Tatier sa pripravovali na duel proti Čechom tak, aby dokázali postup uhrať sami. „Teraz je situácia trochu iná. Zajtra môžeme hrať uvoľnený hokej, prakticky len o umiestnenie a pripravovať sa na play-off. Zajtrajší duel však určite chceme vyhrať,“ uviedol.

Skonštatoval tiež, že ešte nie je isté, v akej zostave zajtra nastúpia jeho zverenci. Doplnil, že Slovensko pôjde napriek zraneniam viacerých hráčov, najmä útočníkov, do duelu v čo najsilnejšom zložení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport