Na hlavný obsah

Musíme odlíšiť dílera od užívateľa, tvrdí Kolíková pri možnom znížení trestu za marihuanu

Ministerka si myslí, že úprava bude náročná.

Musíme odlíšiť dílera od užívateľa, tvrdí Kolíková pri možnom znížení trestu za marihuanu
Na snímke ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Foto: SITA

Pri znížení trestu za marihuanu musíme odlišovať užívateľa od dílera, upozorňuje ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Pripravovaná novela Trestného zákona by mala zároveň presne stanoviť, od akého množstva už bude držba marihuany trestná.

Súčasťou veľkej novelizácie Trestného zákona by malo byť aj zmiernenie trestov v prípade, ak sa u človeka nájde marihuana. Úprava bude náročná, konštatuje šéfka rezortu spravodlivosti.

Musíme to urobiť, pretože v tomto momente odsudzujeme ľudí za to, že sú užívateľmi drog a to v takej miere, že si myslím, že by sme k tomu mali pristúpiť iným spôsobom, ako to, že budú odsúdení na výkon trestu odňatia slobody na desiatku rokov,“ povedala Kolíková v relácii K veci na Rádiu Slovensko s tým, že v novele Trestného zákona chcú prehodnotiť nastavenie sankcií v pomere k miere protispoločenského správania sa.

V niečom nadužívame výkon trestu odňatia slobody,“ upozornila Kolíková, podľa ktorej však existujú aj také trestné činy, pri ktorých si dokáže predstaviť prísnejšie sankcie. „Paragrafové znenie by sme radi mali v auguste,“ spresnila.

Kolíková nemá rada používanie termínu „dekriminalizácia marihuany,“ pretože to podľa nej vyvoláva pocit, že „nechceme niekoho postihovať za drogy.“

Už niekoľkokrát z dielne ministerstva spravodlivosti bola predložená právna úprava, ktorú spoločnosť nevyhnutne potrebuje,“ dodala s tým, že termín „dekriminalizácia marihuany“ zneužívajú dezinformačné médiá.

Kolíkovej kolega z kabinetu a šéf ministerstva vnútra Roman Mikulec (OĽANO) upozornil, že sa bavia o eventuálnom znížení trestných sadzieb za požitie marihuany. Podľa Mikulca nejde o debatu o znižovaní trestov pre výrobcov. Minister upozornil, že marihuana je omamná psychotropná látka, ktorá ovplyvňuje správanie používateľov „V tomto ja stojím za štatistikami Policajného zboru a za názormi odborníkov,“ uzavrel Mikulec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko