Na hlavný obsah

Mužom uľahčili žiadosť o materské, ich počet tak môže stúpnuť

Motiváciou je aj vyššia dávka než u žien.

Mužom uľahčili žiadosť o materské, ich počet tak môže stúpnuť
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

V apríli poberalo sociálnu dávku materské takmer 4 500 otcov. A keďže sa pre nich dokumentácia k žiadosti o dávku od mája zjednodušila, nemusia viac predkladať aj dohodu s matkou o prevzatí dieťaťa do starostlivosti. Existuje teda predpoklad, že mužov na materskej bude pribúdať.

Materské vypláca Sociálna poisťovňa a predstavuje 75 percent predchádzajúceho hrubého príjmu. Otcovia majú zhruba o 200 eur mesačne viac ako matky.

Na Slovensku už 10 rokov platí legislatíva, ktorá umožňuje ísť na materskú dovolenku aj otcom. Zväčša nastupujú vtedy, keď má dieťa pol roka a skončí sa materská matke. Nárok na túto sociálnu dávku majú otcovia do troch rokov veku dieťaťa.

Mariánova dcéra ma rok a on vždy vedel, že na materskú pôjde. Pre Rádiožurnál uviedol, že si užíva byť otcom na plný úväzok. Vraví, že každý muž to má v sebe a odporúča im si to vyskúšať, ak majú takú možnosť.

Silnejšie puto otca s dieťaťom

Odborníčka v oblasti rodových štúdií Zuzana Dančíková z London School of Economics hovorí, že žijeme v 21. storočí a dnes si aj otcovia chcú svoje deti užiť. „Čas strávený doma s deťmi je výbornou príležitosťou pre otcov vybudovať si s nimi intenzívnejší vzťah a silnejšie puto. Ukazujú to zahraničné výskumy, ale hovoria o tom aj slovenskí otcovia, s ktorými som sa rozprávala v rámci vlastného výskumu,“ dodala.

Otcovia to na Slovensku nemali vždy ľahké, pokiaľ išlo o žiadosť o materské. Množstvo potvrdení potrebných k uznaniu materského niektorých odradilo, zopár z nich sa stále súdi pre nepriznanie tejto sociálnej dávky. Zuzana Dvoráková zo Sociálnej poisťovne však vysvetľuje, že podmienky sa zmenili.

„Od 1. mája už dohodu otca s matkou Sociálna poisťovňa nežiada. Znížila sa tak administratívna záťaž rodičov a vybavovanie dávky materské sa tak zjednodušilo,“ uviedla Dvoráková.

Počet žiadostí, ktoré vďaka tomu možno pribudli, bude známy neskôr. Sociálna poisťovňa však predpokladá, že žiadateľov môže byť viac. Mnohé rodiny láka najmä fakt, že otcovia majú väčšinou vyššiu sumu materského na mesiac. „V apríli poberalo materské takmer 4 500 mužov a vyše 26 000 žien. Priemerná výška dávky bola u mužov 1 042 eur a u žien 780 eur,“ dodala Dvoráková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko