Na hlavný obsah

Na Mount Evereste zahynuli dvaja horolezci

Švajčiar a Američan sú prvými obeťami tohtoročnej sezóny.

Na Mount Evereste zahynuli dvaja horolezci
Foto: Shutterstock

Mount Everest, najvyšší vrch sveta, si vyžiadal životy dvoch horolezcov. Ide o prvé úmrtie na najvyššej hore sveta v tohtoročnej sezóne. S odvolaním sa na organizátorov expedície o tom napísala agentúra AFP.

„V stredu zomreli dvaja horolezci,“ povedal pre AFP Šerpa Mingma zo spoločnosti Seven Summit Treks, špecializujúcej sa na výstupy na vrcholy vyššie než 8 000 metrov v Číne, Nepále a Pakistane.

Švajčiarsky horolezec Abdul Waraich (40) po dosiahnutí vrcholu (8 848,86 metrov) podľahol vyčerpaniu, uviedol Šerpa Čchang Dava z rovnakej spoločnosti. „Poslali sme za ním ďalších dvoch Šerpov s kyslíkom a jedlom, no nanešťastie ho nedokázali zachrániť,“ vysvetlil neskôr na sociálnej sieti.

Američan Puwei Liu (55) došiel až po tzv. Hillaryho výšvih, takmer zvislú skalnú stenu neďaleko samotného vrcholu. Pre vyčerpanie a snežnú slepotu musel s pomocou zostúpiť do štvrtého výškového tábora, kde v stredu (12. 5.) náhle zomrel.

Pre zlé počasie sa telá oboch zosnulých zatiaľ nepodarilo zniesť.

Everest praská vo švíkoch

Pred pandémiou Nepál zápasil s obrovským prílevom horolezcov, ktorí chceli zdolať najvyššiu horu sveta. Výstup na Mount Everest si každoročne vyžiada v priemere päť ľudských životov. V roku 2019 zomrelo na svahoch Everestu jedenásť horolezcov, z toho najmenej štyri úmrtia súviseli s nadmerným počtom ľudí na úbočiach hory. V jediný deň sa k vrcholu z nepálskej a tibetskej strany snažilo dostať dohromady 354 ľudí.

Nepálske ministerstvo pre cestovný ruch reagovalo zmenou pravidiel obmedzujúcich počet osôb, ktoré sa za priaznivého počasia môžu pokúsiť zdolať tento vrch. Zvýšil sa aj poplatok za povolenie na výstup. Horolezci tiež musia predložiť potvrdenie, že pred pokusom o zdolanie Mount Everestu trénovali v oblastiach s nadmorskou výškou najmenej 6 500 metrov.

Koronavírus nadšencov neodradil

Minuloročnú sezónu prekazila pandémia covidu. S cieľom prilákať znovu horolezcov Nepál tento rok zmiernil karanténne opatrenia, hoci je ťažké sa o prípadných nakazených postarať vo veľkých nadmorských výškach.

Pre túto sezónu Nepál vydal povolenie na výstup 408 ľuďom, čo je viac ako v roku 2019, keď ich bolo 381. Stanové mesto pre viac ako 1 000 zahraničných horolezcov vzniklo na úpätí hory a hotely pozdĺž trasy obnovili prevádzku.

Teplejšie počasie, ktoré je pre výstup bezpečnejšie, však prišlo spolu s druhou vlnou koronavírusovej nákazy. V uplynulých týždňoch museli zo základného tábora evakuovať viac ako 30 chorých horolezcov, koronavírus sa neskôr potvrdil u troch z nich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet