Na hlavný obsah

Na očkovanie vakcínami Pfizer/BioNTech a Moderna sa môžu hlásiť aj ľudia nad 50 rokov

Doteraz boli k dispozícii pre ľudí od 60 rokov.

Na očkovanie vakcínami Pfizer/BioNTech a Moderna sa môžu hlásiť aj ľudia nad 50 rokov
Zľava ampulka s vakcínou firmy Moderna a vakcína Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/AP

Prihlásiť sa na očkovanie vakcínami proti koronavírusu od americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNTech a americkej spoločnosti Moderna sa po novom môžu aj ľudia od 50 rokov. Hoci ministerstvo zdravotníctva o tejto možnosti najskôr oficiálne neinformovalo, v čakárni na stránke korona.gov.sk vo štvrtok (6. 5.) takáto možnosť pribudla.

Rezort informáciu neskôr potvrdil. „Hlavným dôvodom je objem dodaných vakcín a tiež navýšenie očkovacích kapacít,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. „Ministerstvo zdravotníctva, po dôkladnej analýze, umožňuje registráciu na mRNA vakcíny (Pfizer a Moderna) ľuďom nad 50 rokov. Doteraz sa vakcínami Pfizer a Moderna očkovala veková skupiny od 60 rokov a chronicky chorí pacienti,“ dodala. Šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) možnosť sprístupnenia vakcíny Pfizer/BioNTech pre nižšiu vekovú kategóriu avizoval už v stredu. Mladší ako 50 rokov sa môžu registrovať na očkovanie vakcínou AstraZeneca, pre túto vekovú kategóriu aktuálne nie je možný výber vakcíny.

Eliášová spresnila, že od štvrtka je možná tiež registrácia sprievodu osoby nad 70 rokov cez upravený registračný formulár, ktorý umožňuje zadať pri registrácii seniora aj rodné číslo sprievodu. „Platí, že sprievodca sa môže zaregistrovať v prípade, že sa senior očkuje prvou dávkou. Sprevádzajúca osoba musí byť vo veku od 18 rokov a dostane rovnakú vakcínu ako senior, ktorého na očkovanie sprevádzam,“ priblížila hovorkyňa.

Senior i sprievodca budú očkovaní v rovnakom centre a v rovnakom čase, systém im podľa rezortu automaticky pridelí po sebe nasledujúce termíny. Rovnaký postup sa aplikuje aj v prípade druhej dávky. O dátume, čase a mieste očkovania budú obaja informovaní štandardne – dostanú informačnú SMS a mail.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko