Na hlavný obsah

Na pozemku niekdajšej cirkevnej školy v Kanade našli pozostatky vyše 200 detí

Telá našli pomocou špeciálneho radaru.

Na pozemku niekdajšej cirkevnej školy v Kanade našli pozostatky vyše 200 detí
Na snímke budova školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia. Foto: TASR/AP

Pozostatky 215 detí sa našli na pozemku bývalej cirkevnej internátnej školy v Kanade, ktorá vznikla pred vyše storočím a jej cieľom bola asimilácia pôvodných obyvateľov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestny indiánsky kmeň.

Pozostatky žiakov školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia objavili pomocou špeciálneho radaru. „Niektoré mali len tri roky,“ povedala zástupkyňa komunity Rosanne Casimirová s tým, že ide o „nemysliteľnú stratu, o ktorej sa hovorilo, ale nikdy nebola zdokumentovaná“ zo strany predstaviteľov školy. Dodala, že správu s predbežnými zisteniami zverejnia v júni.

Kanadskí indiáni sa teraz v súčinnosti s múzeami a i súdnym lekárom usilujú získať akékoľvek záznamy o týchto úmrtiach.

Spomedzi škôl najväčšia

„Znepokojujúci“ objav „mi láme srdce“, napísal v reakcii na twitteri kanadský premiér Justin Trudeau. „Ide o bolestivú pripomienku temnej a hanebnej kapitoly dejín našej krajiny,“ uviedol.

Škola v Britskej Kolumbii bola najväčšou spomedzi 139 rezidenčných škôl založených koncom 19. storočia v Kanade a navštevovalo ju počas roka do 500 študentov.

V mene kanadskej vlády ju v rokoch 1890-1969 prevádzkovala katolícka cirkev.

Tisíce detských obetí

Celkovo bolo v Kanade do takýchto škôl nútene zapísaných približne 150 000 detí indiánov, inuitov a Métisov. Žiaci sa tu zo strany učiteľov stretávali s fyzickým a sexuálnym násilím a cieľom bolo zbaviť ich ich kultúry a materinského jazyka.

Identifikovali najmenej 3 200 detí, ktoré v internátnych školách zomreli na následky zneužívania alebo zanedbávania. Ich skutočný počet však nie je známy.

Tieto skúsenosti sa v súčasnosti považujú za dôvod vysokej miery chudoby, alkoholizmu, domáceho násilia a počtu samovrážd v domorodých komunitách. Kanada sa za prax „kultúrnej genocídy“ oficiálne ospravedlnila v roku 2008.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet