Na hlavný obsah

Na rieke Hudson v New Yorku otvorili unikátny „plávajúci“ park

Little Island sa rozprestiera na betónových "tulipánoch".

Na rieke Hudson v New Yorku otvorili unikátny „plávajúci“ park
Oddychový park Little Island na rieke Hudson pri západnom okraji newyorského Manhattanu. Foto: SITA/AP

Na rieke Hudson pri západnom okraji newyorského Manhattanu v piatok (21. 5.) otvorili nový plávajúci park nazvaný Little Island, ktorý stojí na pilieroch pripomínajúcich obrovské biele tulipány. Stavba sa tak pridala k niekoľkým rekreačným mólam, ktoré v New Yorku lemujú brehy Hudsonu.

Park plný stromov a kľukatých chodníkov o rozlohe jedného hektára podopiera 132 betónových pilierov. Každý betónový „tulipán“ je jedinečný, vyrobili ich v Greenwichi v štáte New York a na miesto prepravili po rieke Hudson.

Piliere majú rôzne výšky, čím sa architektom podarilo vytvoriť členitý povrch pripomínajúci prechádzku prírodou. Výsledkom je, že hoci je park pomerne malý, návštevníci na ňom nájdu niekoľko diskrétnych priestorov.

Zatiaľ s kapacitným obmedzením

Podľa správy parku má dizajn nabádať na skúmanie a objavovanie. „Sú tu rôzne výhľady na mesto, výhľady na vodu, pohľady na ľudí i na krajinu. (Pri pohybe priestorom) vstrebávate rôzne prvky toho zážitku,“ citovala agentúra Bloomberg riaditeľku parku Trish Santiniovú.

Little Island bude otvorený celoročne od 06:00 h do 01:00 h. Zatiaľ na ňom bude môcť byť naraz 800 ľudí. Správcovia chcú kapacitným obmedzením zabezpečiť bezpečnosť, ako aj to, aby priestor nebol preplnený a ľudia sa cítili pohodlne. Do parku je možné vstúpiť cez dva rozľahlé mosty.

Nápad zrealizoval magnát Barry Diller

Centrom parku je nádvorie s posedením a stánkami s občerstvením. „Je to náš ústredný sociálny priestor,“ popísala Santini. Little Island však ponúkne aj zábavu vrátane hudobných, divadelných a tanečných vystúpení. Miestny amfiteáter má kapacitu 687 divákov. Väčšina programu pritom bude bezplatná.

Výraznú stavbu navrhol anglický architekt Thomas Heatherwick, ktorý je aj autorom neďalekej rozhľadne Vessel v novovznikajúcej štvrti Hudson Yards. Stavba vznikla na popud mediálneho magnáta Barryho Dillera, ktorý ju aj z veľkej časti financoval prostredníctvom svojej rodinnej nadácie, priblížil Bloomberg.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet