Na hlavný obsah

Na samite lídrov krajín EÚ sa riešil najmä nedostatok vakcín, tvrdí Heger

V sobotu chce apelovať na podporu podnikov.

Na samite lídrov krajín EÚ sa riešil najmä nedostatok vakcín, tvrdí Heger
Na snímke slovenský premiér Eduard Heger počas sociálneho summitu EÚ v kongresovom centre Alfandega v portugalskom meste Porto. Foto: TASR

Piatkový (7. 5.) samit lídrov členských štátov Európskej únie (EÚ) v portugalskom Porte sa niesol prevažne v duchu pandémie koronavírusu a nedostatku vakcín proti ochoreniu COVID-19. Novinárom to povedal slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) pred začiatkom sobotného (8. 5.) rokovania lídrov.

„Najhlasnejšie tam zaznievalo, že ešte stále budeme čeliť produkčnému nedostatku vakcín. Rozprávali sme sa aj o širokom celosvetovom rozmere, čiže uvedomujeme si, že kolektívnu imunitu možno momentálne vnímame len z hľadiska národného pohľadu, ale je potrebné ju vnímať z hľadiska európskeho pohľadu,“ zdôraznil premiér.

Slovensko v tomto smere zdôrazňuje, že je dôležité, aby sa krajiny pri distribúcii vakcín a aj pri vakcinácii proti ochoreniu COVID-19 pozerali na spoločnú mieru zaočkovanosti v rámci EÚ. Keďže je dnešný svet veľmi otvorený, podľa Hegera sa treba pozerať a aj pracovať na tom, aby sa nový koronavírus „zničil“ na celom svete a na to treba, aby bola zaočkovanosť vyhovujúca v rámci celého sveta.

„A toto je tá veľká výzva, kde sme sa rozprávali práve o tom, že je potrebné zvýšiť produkčné kapacity jednotlivých firiem a postupne zabezpečiť dostatok vakcín aj pre ostatné krajiny,“ skonštatoval premiér.

Dodal, že v sobotu bude apelovať aj na podporu malých, stredných ale i sociálnych podnikov. „Treba si uvedomiť, že z hľadiska sociálnych tém je každá krajina na inej štartovacej línii a Slovensko kladie dôraz na dve oblasti. Jednou je energetická chudoba hlavne v kontexte vysokých ambícií z hľadiska uhlíkovej neutrality a druhou je zapojenie malých a stredných podnikov, ale aj vrátane sociálnych podnikov ako chrbtovej kosti našich ekonomík,“ vysvetlil slovenský premiér.

Stanovisko Slovenska, ktoré bude premiér lídrom tlmočiť, je také, že malé a stredné podniky by mali byť v dostatočnej miere zapojené do podporných programov, pretože práve v týchto podnikoch je pestrosť, a to treba zohľadniť. Túto problematiku sa Slovensku podarilo dostať aj do spoločnej deklarácie. Na margo riešenia energetickej chudoby premiér uviedol, že v tomto momente ide o rámce a princípy a preto túto tému aj prináša na stôl v rámci diskusií. „Samozrejme, od toho sa potom odvíjajú aj ďalšie politiky,“ podotkol Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko