Na hlavný obsah

Najvyšší správny súd má svojho predsedu, prezidentka vymenovala Pavla Naďa

Do funkcie ho zvolila Súdna rada SR.

Najvyšší správny súd má svojho predsedu, prezidentka vymenovala Pavla Naďa
Na snímke zvolený kandidát na predsedu Najvyššieho správneho súdu (NSS) Pavol Naď po skončení vypočutia členmi Súdnej rady SR 20. apríla 2021 v Bratislave. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok (18. 5.) vymenovala Pavla Naďa za predsedu Najvyššieho správneho súdu SR. Naď sa tak stal prvým predsedom tejto novovzniknutej inštitúcie, ktorá bude rozhodovať o žalobách proti rozhodnutiam štátu a zaoberať sa bude aj volebnými sťažnosťami.

„Vrcholná inštitúcia pre veci správneho súdnictva na Slovensku má svojho historicky prvého predsedu,“ povedala po vymenovaní Naďa prezidentka Čaputová. „Súdna reforma je jednou z najdôležitejších a najočakávanejších reforiem tejto vlády a zriadenie Najvyššieho správneho súdu SR je jej vlajkovou loďou,“ dodala a zdôraznila, že pred Naďom a jeho budúcimi kolegami je úloha presvedčiť verejnosť, že súd tohto druhu republika a jej občania naozaj potrebujú, pretože je významným príspevkom k fungovaniu právneho a demokratického štátu.

Kľúčovou kompetenciou, ktorá prejde na Najvyšší správny súd, je disciplinárna právomoc. Stane sa disciplinárnym súdom pre sudcov, prokurátorov a ďalšie právnické profesie. Súd vznikol 1. januára 2021 a funkčný by mal byť od 1. augusta 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko