Na hlavný obsah

Naša vakcína je účinná aj u adolescentov, hlási Moderna

Spoločnosť ju testovala na viac ako 3 700 dobrovoľníkoch.

Naša vakcína je účinná aj u adolescentov, hlási Moderna
Na snímke je vakcína americkej spoločnosti Moderna proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Americká spoločnosť Moderna v utorok (25. 5.) oznámila, že jej vakcína proti covidu-19 je vysoko účinná aj u pacientov od 12 do 17 rokov. Firma so sídlom v Bostone teraz plánuje požiadať americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) o povolenie na očkovanie adolescentov. Informuje o tom denník The New York Times (NYT).

Preparát od Moderny sa môže stať druhou vakcínou, pri ktorej sa v USA zníži veková hranica na podanie na 12 rokov. FDA a Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) dali v máji v tomto smere zelenú látke od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktorá sa dovtedy podávala ľuďom od 16 rokov. Vakcína Moderny, fungujúca tiež na báze genetickej informácie vírusu, je zatiaľ v USA k dispozícii zatiaľ záujemcom od 18 rokov.

Výrobca v utorok predstavil závery klinického testu s viac ako 3 700 účastníkmi vo veku 12 až 17 rokov, z ktorých dve tretiny dostali dve dávky vakcíny. Medzi plne zaočkovanými dospievajúcimi sa údajne neobjavil jediný prípad ochorenia covid-19 s pociťovanými príznakmi. Pozorované vedľajšie účinky sa podľa Modernu nevymykali zo škály reakcií u dospelých, a spoločnosť tak neregistruje „žiadne významné bezpečnostné obavy“.

„Výsledky vyzerajú sľubne,“ povedala pre NYT pediatrička a odborníčka na vakcíny Kristin Oliverová, ktorá pôsobí v newyorskej nemocnici Mount Sinai Hospital. „Čím viac vakcín budeme mať na ochranu adolescentov pred covidom, tým lepšie,“ dodala.

Moderna zatiaľ nezverejnila podrobné údaje o klinickej štúdii. Uviedla, že ich mieni odovzdať do recenzného konania s cieľom publikácie v odbornom časopise. „Začiatkom júna predložíme tieto výsledky americkému FDA a regulátorom inde vo svete a požiadame o schválenie,“ uvádza vo vyhlásení šéf Moderny Stéphane Bancel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet