Na hlavný obsah

NATO obmedzí Bielorusku prístup do svojej bruselskej centrály

Dôvodom je kauza núteného pristátia lietadla v Minsku.

NATO obmedzí Bielorusku prístup do svojej bruselskej centrály
Lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Ryanair s registračným číslom SP-RSM, ktoré cestovalo z Atén do Vilniusu a po bombovej hrozbe bolo odklonené do Minska, pristálo v nedeľu 23. mája 2021 na medzinárodnom letisku vo Vilniuse. Foto: TASR/AP

Zamestnancom bieloruskej diplomatickej misie pri NATO bude obmedzený prístup do bruselskej centrály Aliancie. S odvolaním sa na pondelňajšie (31. 5.) vyhlásenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga o tom informovala agentúra Reuters.

Ako uvádza Reuters, NATO k tomuto kroku pristúpilo viac ako týždeň po nútenom presmerovaní letu spoločnosti Ryanair a následnom zadržaní bieloruského novinára Ramana Prataseviča a jeho priateľky. „Rozhodli sme sa obmedziť prístup bieloruského personálu do centrály NATO,“ uviedol bez bližších podrobností Stoltenberg pred utorkovými rokovaniami ministrov obrany a zahraničných vecí členských krajín NATO.

Bielorusko síce nie je členom Severoatlantickej Aliancie, no od pádu Sovietskeho zväzu v roku 1992 s NATO udržiava vzťahy a od roku 1998 zriadilo pri NATO v Bruseli svoju diplomatickú misiu. V rámci tejto partnerskej spolupráce sa bieloruský personál môže v sídle NATO i v členských krajinách Aliancie zúčastňovať stretnutí, ktoré sa napríklad zaoberajú otázkami kontroly zbrojenia či vojenského vzdelávania, približuje Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet