Na hlavný obsah

Nedostatok kapacít v škôlkach? PS navrhuje vytvorenie detských skupín

Ide o starostlivosť o deti mimo jaslí či škôlok.

Nedostatok kapacít v škôlkach? PS navrhuje vytvorenie detských skupín
Na snímke vľavo deti v škôlke a vpravo strana Progresívne Slovensko v popredí s jej líderkou Irenou Bihariovou. Foto: TASR, koláž: RTVS

Progresívne Slovensko (PS) navrhuje zavedenie takzvaných detských skupín, aby sa vyriešil dlhodobý problém s kapacitami škôlok na území celého Slovenska. Členka PS Simona Petrík poukázala na to, že Slovensko sa borí s nedostatkom miest v škôlkach viac ako 12 rokov a doteraz neprišlo zo strany vlád k žiadnemu systémovému riešeniu tohto problému. Druhým problémom je podľa nej dlhodobo neriešená raná starostlivosť o deti vo veku do troch rokov. Informoval o tom v pondelok (17. 5.) riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva. Návrh zákona predloží do Národnej rady (NR) SR poslanec Tomáš Valášek.

Detské skupiny sú formou starostlivosti o deti, ktorá môže prebiehať aj inde ako v jasliach či škôlkach a je predpoklad, že na to využijú už existujúce priestory. Zriadené by mohli byť napríklad v priestoroch zamestnávateľa, alebo by ich mohli zriaďovať obce, mestá, cirkvi, vysoké a stredné školy, nadácie a občianske združenia. „Detskú skupinu si však za splnenia potrebných hygienických a pedagogických podmienok môžu založiť aj napríklad mamy na rodičovskej dovolenke, ktoré na to budú mať vhodné priestory a odbornú spôsobilosť,” podotkla Petrík.

Predsedníčka PS Irena Bihariová uviedla, že ak ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO) skutočne záleží na podpore rodín, mal by presvedčiť svojich poslancov a tiež ostatných poslancov parlamentu, aby za tento návrh na júnovej schôdzi zahlasovali. „Rozdiel medzi vládnou a progresívnou sociálnou politikou je práve v tom, že my chceme zlepšovať kvalitu života inak, ako dávkami. My ponúkame konkrétne riešenie pre rodičov detí od nula do troch rokov, rovnako tak aj pre rodičov detí od troch do šesť rokov,“ doplnila.

PS priblížilo, že v roku 2019 zamietli viac ako 11 000 žiadostí o miesto v materskej škole, v roku 2020 to bolo podľa ročenky Centra vedecko-technických informácii SR viac než 18 000 odmietnutí. Petrík upozornila, že tento rok čaká materské školy, rodičov a deti prvýkrát aj povinný predškolský ročník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko