Na hlavný obsah

Nemecko chce očkovať deti od 12 rokov už v auguste

Cieľom je začať nový školský rok s čo najmenším rizikom.

Nemecko chce očkovať deti od 12 rokov už v auguste
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nemecko plánuje začať s očkovaním proti ochoreniu COVID-19 u detí od 12 rokov najneskôr v auguste. Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn v rozhovore pre denník Bild povedal, že je preto nevyhnutné rezervovať pre deti očkovaciu látku od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktorá by ešte do konca mája mohla získať súhlas Európskej liekovej agentúry (EMA) na používanie pre vekovú kategóriu 12 až 15 rokov.

Plány očkovania detí, ktoré bude rovnako ako u dospelých dobrovoľné, medzitým pripravujú aj jednotlivé nemecké spolkové krajiny. „Cieľ je, aby spolkové krajiny dali školákom do konca augusta možnosť nechať sa naočkovať,“ povedal Spahn. Dodal, že vzhľadom na úzky okruh vakcín, ktoré teraz môžu získať súhlas od EMA, je potrebné pre deti vyhradiť dostatočné množstvo očkovacej látky od firiem Pfizer/BioNTech.

O povolenie bude žiadať aj Moderna

Kým v USA už má vakcína Pfizer/BioNTech povolenie na očkovanie detí od 12 rokov, v Európe by ho mohla získať ešte v máji. V júni chce potom u EMA podobnú žiadosť podať aj spoločnosť Moderna, ktorej vakcína funguje na rovnakom princípe ako tá od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Na používanie sú v EÚ schválené aj vakcíny od firiem AstraZeneca a Johnson & Johnson, tie sa ale v Nemecku pre prípady mozgovej žilovej trombózy hlásené u očkovaných používajú predovšetkým pre ľudí starších ako 60 rokov. Mladší ich môžu dostať len po konzultácii s lekárom a na vlastné nebezpečenstvo.

Deti chcú zaočkovať do konca prázdnin

Hneď Ako Pfizer/BioNTech získa povolenie očkovať v EÚ deti do 12 rokov, bude sa udeleniu súhlasu v Nemecku venovať Stála očkovacia komisia (Stiko), ktorá je poradným orgánom pri Inštitúte Roberta Kocha (RKI), čo je nemecký úrad pre prevenciu a kontrolu chorôb. Podľa stanice NDR je možné, že Stiko najskôr odporučí očkovať deti od 14 rokov. Odporúčania Stiko nie sú záväzné, nemecká vláda aj spolkové krajiny sa nimi ale riadia.

Niektoré nemecké spolkové krajiny už teraz rozpracovali plány na očkovanie detí. Príkladom je Hamburg, ktorý počíta s hlavnou úlohou očkovacích centier. Združenie hamburských lekárov vopred varovalo, aby mesto nerobilo na rodičov prílišný tlak a pre posilnenie dôvery odporúča, aby mali rodičia možnosť očkovať deti u pediatrov. Zámerom Hamburgu je imunizovať deti do konca letných prázdnin, aby sa nový školský rok mohol začať s čo najmenšími obmedzeniami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet