Na hlavný obsah

Nemecko uvoľňuje opatrenia pre zaočkovaných a uzdravených

Povinnosť nosiť respirátory a rúška ostáva v platnosti.

Nemecko uvoľňuje opatrenia pre zaočkovaných a uzdravených
Foto: SITA

Zaočkované osoby a ľudia, ktorí prekonali COVID-19 si v Nemecku budú užívať viac slobody. Nebudú už potrebovať testy a zákaz nočného vychádzania či karanténa pre nich nebudú povinné. Návrh uvoľňujúcich opatrení, ktoré už skôr schválila nemecká vláda a poslanci, v piatok (7. 5.) odsúhlasila aj Spolková rada zastupujúca jednotlivé spolkové krajiny.

Z nových opatrení budú ťažiť aj ľudia prichádzajúci do Nemecka zo zahraničia. V prípade, že sú zaočkovaní alebo chorobu prekonali najneskôr pred šiestimi mesiacmi, nebude sa na nich vzťahovať povinnosť karantény. V súčasnosti v Nemecku platí 10-dňová karanténa, ktorú je možné po piatich dňoch skrátiť negatívnym testom.

Pred uvoľnením pomerov pre očkovaných a vyliečených na celoštátnej úrovni pristúpili k podobnému kroku jednotlivé spolkové krajiny. Platnosť takéhoto zvýhodňovania je však vždy obmedzená na daný región.

Nové národné opatrenia a jeho regionálne verzie nevyžadujú od zaočkovaných a vyliečených testy pri návšteve kaderníctiev či obchodov nepredávajúcich produkty dennej potreby. Ľudia, ktorí sú považovaní oficiálne za imúnnych, sa môžu opäť začať stretávať v súkromí bez obmedzení. V najviac postihnutých regiónoch pritom na návštevu môže prísť iba jeden človek z cudzej domácnosti. Do tohto čísla sa nepočítajú deti a po novom ani ľudia s nadobudnutou imunitou.

Pri nebezpečných mutáciách výnimka neplatí

Karanténa sa na zaočkovaných a uzdravených ľudí bude vzťahovať iba vtedy, ak do Nemecka vstupujú z oblasti s mutáciami, prípadne sa v Nemecku stretli s nejakým nebezpečným variantom koronavírusu. Inštitút Roberta Kocha, ktorý ako hlavná nemecká inštitúcia pre prevenciu a boj proti chorobám spravuje zoznam epidemiologicky rizikových štátov, momentálne v Európe neoznačuje žiadny región za oblasť s výskytom nebezpečných mutácií.

Výhody získavajú očkovaní, ktorí boli plne imunizovaní vakcínou schválenou EÚ, respektíve evidovanou Inštitútom Paula Ehrlicha, ktorý v Nemecku funguje ako liekový regulátor. Od záverečnej dávky musia uplynúť minimálne dva týždne. Doklad o očkovaní môže byť v papierovej aj v digitálnej podobe. Pokiaľ nebude v nemčine, stačí verzia v angličtine, francúzštine, taliančine alebo španielčine.

Vyliečení sa budú preukazovať pozitívnym výsledkom PCR testu, ktorý musí byť starý najmenej 28 dní a maximálne 6 mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet