Na hlavný obsah

Nemecko zakázalo činnosť troch skupín, sú podozrivé z napojenia na Hizballáh

Šiitské hnutie je na území Nemecka zakázané

Nemecko zakázalo činnosť troch skupín, sú podozrivé z napojenia na Hizballáh
Hnutie Hizballáh stojí za výstavbou tunelov medzi Izraelom a Libanonom. Foto: TASR/AP

Nemecko v stredu (19. 5.) zakázalo činnosť troch skupín, ktoré miestne úrady podozrievajú z financovania Iránom podporovaného radikálneho šiitského hnutia Hizballáh. Podľa agentúry Reuters to oznámilo nemecké ministerstvo vnútra s tým, že v súvislosti s novým zákazom polícia podnikla niekoľko razií v siedmich spolkových krajinách.

„Kto podporuje teror, nebude v Nemecku v bezpečí. Bez ohľadu na to, pod akou zásterkou títo podporovatelia vystupujú, nenájdu v našej krajine úkryt,“ uviedol hovorca ministerstva.

Nemecko na svojom území zakázalo Hizballáh a zaradilo ho medzi teroristické organizácie vlani v apríli. Krok zdôvodnilo tým, že skupina propaguje ozbrojený boj za použitia teroristických prostriedkov a otvorene vyzýva na násilnú likvidáciu Izraela.

Stredajšie akcie sa týkajú troch skupín, ktoré podľa úradov vyberali príspevky pre „mučenícke rodiny“ príslušníkov Hizballáhu v Libanone. Hoci svoju činnosť maskovali ako podporu náboženských a humanitárnych cieľov v Nemecku, podľa ministerstva v skutočnosti podporovali útoky na Izrael.

Nemecká politická reprezentácia vzhľadom na odkaz holokaustu cíti osobitnú zodpovednosť za ochranu Izraela, pripomenula agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet