Na hlavný obsah

Nemecký minister vnútra: Nebudeme tolerovať pálenie izraelských zástav a útoky na židovské inštitúcie

Protiizraelské protesty v Nemecku rázne odsúdil.

Nemecký minister vnútra: Nebudeme tolerovať pálenie izraelských zástav a útoky na židovské inštitúcie
Policajti používajú sprej na demonštrácii, ktorá sa konala v sobotu na podporu Palestínčanov v berlínskej štvrti Neukölln v sobotu 15. mája 2021. Foto: TASR/AP

Nemecké úrady žiadajú prísnejšie opatrenia proti antisemitskému správaniu v reakcii na nedávne protesty proti Izraelu – z dôvodu jeho konfliktu s palestínskym militantným hnutím Hamas. Informovala o tom v pondelok (17. 5.) agentúra DPA.

Antisemitské a protiizraelské protesty a vandalizmus od štvrtka (13. 5.) hlásili z viacerých nemeckých miest. V niektorých prípadoch demonštranti pálili izraelské zástavy.

Splnomocnenec spolkovej vlády pre boj proti antisemitizmu Felix Klein žiadal okamžité vyvodenie dôsledkov v prípade, ak sa niekto dopustí antisemitskej činnosti. „Úrad verejného prokurátora a polícia musia byť v pozícii, z ktorej môžu rozpoznať a trestať antisemitizmus rýchlejšie a lepšie,“ povedal Klein pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Takisto je podľa neho potrebný „európsky štandard“ na rozoznávanie a trestanie antisemitizmu.

Generálny tajomník Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Paul Ziemiak zdôraznil, že antisemitská nenávisť nie je názor, ale trestný čin. Takisto žiadal zaviesť v Nemecku zákaz všetkých symbolov hnutia Hamas.

Sven Schulze z CDU navrhol okamžité uskutočnenie samitu polície, ústavných a imigračných úradov. Nemecký minister vnútra Horst Seehofer protiizraelské protesty rázne odsúdil a povedal, že Nemecko nebude tolerovať pálenie izraelských zástav alebo útoky na židovské inštitúcie na nemeckej pôde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet