Na hlavný obsah

Nepovolený protest proti lockdownu v Bruseli rozohnala polícia

Mladí ľudia akciu zvolali prostredníctvom sociálnych sietí.

Nepovolený protest proti lockdownu v Bruseli rozohnala polícia
Belgická polícia použila vodné delo a slzotvorný plyn počas zhromaždenia mladých ľudí s názvom Boum 2 (Párty 2) proti lockdownovým pravidlám v Bruseli 1. mája 2021. Foto: TASR/AP

Belgická polícia v sobotu (1. 5.) použila vodné delá a slzotvorný plyn, aby rozohnala niekoľko stoviek mladých ľudí, ktorí sa v jednom z parkov v Bruseli zišli na úradmi nepovolenom proteste proti pravidlám lockdownu.

Svoju akciu zvolanú prostredníctvom sociálnych sietí nazvali Boum 2 (v preklade: Párty 2), keďže šlo o pokračovanie podobného podujatia spred mesiaca, informovala agentúra AFP.

Protestnú akciu ukončila polícia

Zhromaždenie mladých ľudí bolo pokojné, kým na trávnik nevošlo hliadkovacie auto polície. Mládež začala vykrikovať: „Sloboda, sloboda“ a následne odpaľovaním petárd a inej zábavnej pyrotechniky donútili posádku policajného auta, aby sa otočilo späť.

Nad parkom v tom čase prelietaval policajný vrtuľník a dron, ktorý vo francúzštine, angličtine a flámčine vyzýval ľudí, aby si prekryli ústa a nos rúškom a udržiavali bezpečnú vzdialenosť.

Belgické médiá však informovali, že pre hlasnú hudbu nebolo policajné výzvy zrejme vôbec počuť. Krátko na to polícia akciu ukončila, pričom sporadicky narážala na odpor účastníkov.

Polícia počas zásahu zhabala zábavnú pyrotechniku a niekoľko nožov. Podľa médií niekoľko ľudí utrpelo zranenia počas potýčok medzi účastníkmi akcie navzájom i s políciou.

Premiér vzýval na neúčasť

Na neúčasť na tejto akcii už v piatok (30. 4.) vyzýval belgický premiér Alexander De Croo. Vo svojom vyhlásení na sociálnych sieťach varoval, že „tento druh podujatí organizujú niektorí ľudia s cieľom destabilizovať prístup k pandémii v našej krajine, ktorý bol v porovnaní s inými krajinami veľmi rozumný a veľmi pokojný“. „Nespadnite do tejto pasce, je to pasca,“ varoval.

Pred mesiacom, 1. apríla, sa v tom istom bruselskom parku – Bois de la Cambre – zhromaždilo asi 2 000 ľudí na prvom proteste proti predlžovaniu platnosti pravidiel lockdownu. Počas potýčok s políciou, vrátane jazdnej, utrpelo zranenia niekoľko účastníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet