Na hlavný obsah

Niektoré tehotné ženy sa nevedia dostať k tlačivám k novej nemocenskej dávke

Tlačív je dostatok, tvrdí Sociálna poisťovňa.

Sociálna poisťovňa začala v apríli po prvý raz vyplácať novú nemocenskú dávku tehotenské, no aktuálne sa tehotné sa stretli so situáciou, že ich gynekológ nemal dostatok tlačív. Niektoré sa k žiadosti o dávku dostali o mesiac neskôr. Sociálna poisťovňa tvrdí, že tlačív je na celý tento rok dostatok a aj lekári hovoria, že s tým už nie sú problémy.

Do redakcie sme dostali niekoľko podnetov, že v bratislavských gynekologických ambulanciách je nedostatok tlačív pre nemocenskú dávku tehotenské a budúce mamičky museli počkať, hoci na dávku už mali nárok. Tá sa dá vybaviť od 13. týždňa tehotenstva. Problémy s tlačivami mal ešte v apríli aj gynekológ Miroslav Kotek, ktorý má ambulanciu v mestskej časti Vajnory.

Áno, v úvode boli problémy, my sme pomerne veľká ambulancia, máme za rok až 300 tehotných, my sme boli radi, keď sme v prvej várke dostali nejakých 60 tlačív a potom asi o týždeň nám prišli ďalšie tlačivá, čiže momentálne máme k dispozícii pre každú tehotnú,“ povedal Kotek pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Každé tlačivo je originál

Gynekológ Jozef Španka, ktorý ordinuje v Moste pri Bratislave, dostal od Sociálnej poisťovne hneď od začiatku toľko tlačív, koľko pre svoje pacientky potreboval. „Je dôležité, aby tlačív bolo dosť, nemôžete ich rozmnožiť v kopírke, pretože každá má svoj originálny kód a papier má svoje číslo,“ vysvetlil Španka.

Podľa hovorkyne Zuzany Dvorákovej má Sociálna poisťovňa v súvislosti s dávkou tehotenské zabezpečený dostatočný počet tlačív aj s rezervou prevyšujúcou očakávaný počet uplatnených nárokov na túto dávku v tomto roku.

V prípade, že sa poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti tlačivá míňajú, je potrebné kontaktovať príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne, ktorá mu dostatočný počet týchto tlačív dodá,“ upozornila Dvoráková.

Tehotenská dávka od 4. mesiaca

Zisťovali sme, ako to funguje v menších mestách. Pani Ivana chodí do ambulancie v Malackách a mala šťastie.

Tehotenské som si vybavila v 22. týždni tehotenstva počas tehotenskej poradne u svojho gynekológa, bolo to niekedy v polovici apríla,“ uviedla s tým, že všetko prebehlo bez problémov a prvú dávku za mesiac apríl jej už vyplatili.

Budúce mamičky majú od 4. mesiaca tehotenstva nárok na tehotenskú dávku minimálne 215 eur na mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika