Na hlavný obsah

Obhajca expolicajta Chauvina žiada nový súdny proces. Porota pochybila, tvrdí

Opakovane žiadal súd o presunutie prípadu z Minneapolisu.

Obhajca expolicajta Chauvina žiada nový súdny proces. Porota pochybila, tvrdí
Na videosnímke bývalý policajt Derek Chauvin (vpravo), obvinený z vlaňajšej vraždy Afroameričana Georgea Floyda a jeho obhajca Eric Nelson. Foto: TASR/AP

Obhajca bývalého policajta Dereka Chauvina Eric Nelson v utorok (4. 5.) požiadal súd v Minneapolise o nový proces pre svojho klienta. Urobil tak zhruba dva týždne po tom, čo porota uznala Chauvina vinným z vraždy a zabitia černocha Georgea Floyda. Advokát podal na súd viacero návrhov so žiadosťou o nový proces, v ktorých uviedol, že doterajší súd s jeho klientom nebol spravodlivý, uviedla agentúra Reuters.

Podľa Nelsona sa porota a prokuratúra dopustili pochybenia, počas procesu došlo k nesprávnemu právnemu posúdeniu a verdikt padol v rozpore so zákonom, píše Reuters. Okrem iného tiež uviedol, že sudca podľa neho porušil Chauvinovo právo na spravodlivý proces tým, že zamietol jeho žiadosť o presunutie súdu na iné miesto, podotkla agentúra AP.

Nelson počas procesu opakovane žiadal súd o presunutie prípadu z Minneapolisu pre tamojšiu vypätú atmosféru, v ktorej podľa neho nemohli porotcovia dôjsť k nezaujatému rozhodnutiu.

„Porota sa dopustila pochybenia, cítila sa byť ohrozená alebo zastrašovaná, počas konania pociťovala tlak založený na rase a/alebo nedodržala pokyny počas rozhodovania,“ uviedol Nelson podľa webu televízie ABC News v žiadosti.

Proces s bývalým policajtom mesta Minneapolis bol jedným z najostrejšie sledovaných súdov v Spojených štátoch za posledné desaťročie. George Floyd zomrel vlani v máji po tom, ako sa ho snažila v Minneapolise zatknúť polícia na základe udania, že chcel v samoobsluhe zaplatiť falošnou bankovkou. Chauvin 46-ročnému mužovi niekoľko minút tlačil kolenom na krk a keď na miesto policajného zásahu dorazili záchranári, Floydovi už podľa všetkého nemohli pomôcť. Zomrel neskôr v blízkej nemocnici. Video Chauvinovho zákroku proti neozbrojenému Floydovi vyvolalo obrovské protesty proti rasizmu a policajnému násiliu v USA i inde vo svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet