Na hlavný obsah

Ochranári budú monitorovať mláďatá, ktoré ostali po usmrtenej medvedici

Mladé medvede ušli v strese do lesa.

Ochranári budú monitorovať mláďatá, ktoré ostali po usmrtenej medvedici
Na ilustračnej snímke medvedica a dve mláďatá zliezajú zo stromu v parku v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR bude naďalej monitorovať tri malé medvede, ktoré ušli po tom, čo ochranári uspali medvedicu a jedno mláďa pri kontajneroch v meste Vysoké Tatry. Je otázne, či sa ku kontajnerom budú vracať, alebo po negatívnom zážitku zmenia svoj prístup a stiahnu sa späť do lesa. Uviedla to pre agentúru TASR hovorkyňa ŠOP Anna Weissová, podľa ktorej je stále možnosť, že si medvieďatá navyknú na prirodzený spôsob života bez ľudí a odpadu.

Medvede sa opakovane vracali nezabezpečenému odpadu

Zásahový tím v júni minulého roka analyzoval stav zabezpečenia odpadov na území mesta Vysoké Tatry. Výsledky ukázali, že takmer 43 percent odpadu nie je zabezpečených vôbec a 33 percent je zabezpečených nedostatočne. „Odpadové nádoby mnohých súkromných rekreačných zariadení sú pre medvede voľne prístupné bez akéhokoľvek zabezpečenia, iné sú proti vnikaniu medveďov zabezpečené nedostatočne a jedince medveďa do nich naďalej vnikajú,“ priblížila Weissová.

ŠOP na základe výsledkov analýzy podala podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. Tá preskúmala podozrenie z nezákonného nakladania s odpadom na území mesta. Ochranári vyzývali Vysoké Tatry na zabezpečenie existujúcich stojísk na odpad, čo mesto postupne začalo realizovať. „Na niektorých staničkách pribudli priečne lišty, ktoré by medveďom mali zabrániť pri manipulácii s nádobami na odpad,“ podotkla hovorkyňa. Zdôraznila však, že takýmto spôsobom nie sú zabezpečené všetky stojiská v meste.

Problémovú medvedicu spozorovali ochranári pri kontajneroch prvýkrát v júni 2020. Vtedy sa ju podarilo odplašiť z intravilánu obce. Začiatkom jesene prišli podľa Weissovej nové hlásenia o jej výskyte. „Zásahový tím medvediu rodinu monitoroval a plašil od septembra do novembra minulého roka a členovia tímu boli na mieste viacmenej každú noc,“ podotkla. Mláďatá prenikli aj do budovy, kde sa nachádza cukrárenská výroba a tiež do koliby.

Medvede už na plašenie nereagovali

Keďže plašenie nebolo účinné, odchyt medvedice a jej štyroch mláďat bol plánovaný na jeseň minulého roka. Mláďatá sa mali umiestniť do odchovných zariadení. „To sa však nepodarilo, keďže sa medvedia rodina pobrala na zimný spánok o niečo skôr,“ vysvetlila hovorkyňa.

„Členovia zásahového tímu v oblasti mesta Vysoké Tatry opätovne viacero nocí hliadkovali a na jedincov použili metódy plašenia a averzívnej terapie. Všetky použité postupy potvrdili nezvratnú zmenu správania,“ povedala Weissová s tým, že posledným riešením bolo uspatie mláďaťa a medvedice, následne boli obe zvieratá za účasti veterinára usmrtené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko