Na hlavný obsah

Očkovanie proti covidu je v afrických krajinách pomalé, trvať by mohlo roky

Je otázne, či ich stihnú využiť do dátumu spotreby.

Očkovanie proti covidu je v afrických krajinách pomalé, trvať by mohlo roky
Na archívnej snímke z 30. novembra 2020 Thabisle Klatshwayová dostáva druhú dávku vakcíny od konzorcia AstraZeneca/Oxford proti ochoreniu COVID-19 počas klinických skúšok v nemocnici na predmestí Soweto v najväčšom juhoafrickom veľkomeste Johannesburg. Foto: TASR/AP

V mnohých afrických štátoch prevláda nedôvera k vakcínam proti ochoreniu COVID-19 a imunizácia postupuje pomaly aj medzi samotnými zdravotníkmi. Niektoré krajiny chcú vrátiť očkovacie látky programu COVAX, cez ktorých ich získali, ešte skôr, ako uplynie ich dátum spotreby.

„Nie som proti očkovaniu, nechala som svoje deti zaočkovať proti všetkému, čo tu je, ale tomuto nedôverujem. Pokiaľ neexistujú údaje o dlhodobom účinku, tak sme všetci pokusnými králikmi. Čo bude desať rokov po tomto očkovaní?“ pýta sa kenská lekárka, ktorá nechcela byť menovaná.

Skepsu ľudí k vakcínam riešia aj USA, Francúzsko alebo Japonsko. Africkí zdravotnícki odborníci tvrdia, že na africkom kontinente k obavám z vedľajších účinkov v podobe krvných zrazenín prispieva aj znevažovanie účinnosti vakcín zo strany politikov aj zmätky okolo dátumu spotreby očkovacích látok.

https://twitter.com/BakerLuke/status/1389546995338072064

Koronavírus Afriku nezasiahol tak ako Európu, USA, Indiu alebo Brazíliu. Na kontinente s 1,3 miliardou obyvateľov zomrelo 121 000 ľudí, čo je menej, než napríklad v Spojenom kráľovstve. Šéf afrického strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb minulý týždeň apeloval na opatrnosť, situáciu v Indii označil za alarmujúcu.

Niektoré krajiny uvažujú, že svoje vakcíny vrátia

Všetky dovezené očkovacie látky už použili napríklad v Ghane a Rwnade. V niektorých krajinách, naopak, očkujú tak pomaly, že využitie všetkých dávok, ktoré sú k dispozícii, by týmto tempom mohlo trvať roky.

V Keni začali očkovať svojich 400 000 zdravotníkov začiatkom marca, keď tam cez program COVAX dorazilo viac ako milión dávok vakcín od firmy AstraZeneca. Do konca apríla bolo zaočkovaných len 152 700 zdravotníkov. Vláda teraz vakcíny ponúka aj ostatným občanom, pretože ich spotreba vyprší 28. júna. Podľa šéfa zväzu lekárov Chibanziho Mwachondaja sa mnoho zdravotníkov sťažuje, že vláda nedodáva dostatok ochranných pomôcok a nerieši ani problémy vedľajších účinkov.

Najľudnatejšia africká krajina Nigéria s 206 milióny obyvateľov dostala 2. marca takmer štyri milióny dávok vakcín od AstraZenecy, do 23. apríla z nich využila 1,5 milióna. Pri tomto tempe dodané vakcíny Nigéria vyočkuje v polovici augusta. Imunizácia dospelých by tak trvala desať rokov. Trvanlivosť vakcínam vyprší 10. júla.

Obavy o to, že sa nepodarí využiť dodané vakcíny do ich júnového dátumu spotreby panujú aj v Pobreží slonoviny. Využitých tam je niečo cez 105 000 z 504 000 dodaných dávok. Kongo, ktoré pôvodne pozastavilo očkovanie dodanou AstraZenecou pre obavy z krvných zrazenín, sa teraz rozhodlo vrátiť 1,3 milióna dávok COVAX-u.

Africké stredisko pre kontrolu chorôb a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zdôrazňujú, že výhody vakcinácie prevyšujú riziká. Obe inštitúcielae zároveň prispeli ku skepse a zmätku tým, že vyzvali africké štáty, aby neničili vakcíny po dátume spotreby

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet